Podzim: padající listy, chladný čerstvý vzduch, dýně, deštivé dny strávené v pohodlí domova a rozšířená nabídka teplých nápojů v kavárnách. Ať se jeho začátku nemůžete dočkat, nebo s prvním podzimním dnem oplakáváte léto, jedná se o čas, kdy po horkém létě plném večírků zpomalíme a začneme se více soustředit na sebe. Jelikož je podzim mé nejoblíbenější roční období, ani letos jsem si neodpustila článek na toto téma: podzim bez odpadu. Jak si užít všechno, co s sebou podzimní čas nese, ale stále se držet zásad zero waste. Dala jsem pro Vás dohromady mé čtyři nejoblíbenější podzimní aktivity, které neprodukují žádný odpad!


Také by Vás mohlo zajímat:


Využijte sezónní ingredience a připravte podzimní hostinu

Sychravé podzimní dny jsou ideální pro využití některých sezónních ingrediencí a vykouzlení teplého jídla, které zahřeje u srdce. Připravte si proto zásoby jablek, dýní, brusinek, brambor, batát a hub – nebo některé další ze spousty sezónních ingrediencí – a hurá ke sporáku. Všechny tyto ingredience seženete velmi jednoduše bez obalu, i pokud nemáte v blízkosti domova bezodpadový obchod! Pro mě nic nepřipomíná podzim bez odpadu tak, jako teplý jablečný koláč se skořicí a muškátovým oříškem, dýňová polévka, nebo zapečené brambory s houbami. Užijte si Vaše kulinářské výtvory sami, nebo pozvěte přátele a uspořádejte malou podzimní hostinu.

Vyrazte do přírody

Jak jinak se lépe dostat do podzimní nálady než vyrazit na výlet, nebo jen krátkou procházku, do přírody? Ač se během tohoto období dočkáme mnoha pršivých dnů, kdy nejraději jen sedíte doma s horkou čokoládou zabaleni do peřin, tak ve dny, kdy nám počasí dopřeje, je na čase se nadýchat čerstvého vzduchu a projít se přírodou plnou pestrobarevných spadaných listů. Nasajte podzimního ducha, nebo třeba nasbírejte suché listy na výrobu přírodních podzimních dekorací. I pokud žijete ve městě, pouhá procházka do parku Vás může naladit do podzimní nálady. A proto, ať bydlíte, kdekoli, nemáte výmluvu, proč si tento tip nevzít k srdci.

Sezónní teplý nápoj bez odpadu

Se začátkem podzimu se kavárny rozhodnou, že vysají poslední korunu z milovníků horkých nápojů a všeho skořicového a dýňového. Ať mezi ně patříte, nebo je nad svou černou kávou prohlašujete za barbary, kouzlo ranního teplého nápoje nezapřete. Jakékoli Vaše gusto, nezapomeňte se vybavit alternativou k jednorázovým kelímkům na kávu: bambusovým cestovním hrnkem, nebo keepcupem. Nejen, že tak šetříte životní prostředí od potenciálně stovek jednorázových kelímků ročně, ale ve většině kaváren na Váš nápoj i dostanete slevu! Zero waste a finanční úspory? Ano prosím!

(Kapslový) šatník plný svetrů z druhé ruky

Teplé svetry tvoří neodmyslitelnou součást podzimu a není nic lákavějšího než v nich strávit celé období od konce léta až po začátek jara. Ať tvoříte kapslový šatník, jako to letos zkouším já, nebo ne, svetry budou na podzim nedílnou součástí Vaší skříně. A jak lépe si svou kolekci rozšířit, než nákupem z druhé ruky? Zavítejte do Vašeho oblíbeného sekáče, ten jich bude určitě touto dobou plný! A proč Vás tak pobízíme nakupovat z druhé ruky, ptáte se? Z druhé ruky je totiž ten nejekologičtější způsob, jak nakupovat oblečení, dokonce lepší než nákup od ekologických módních značek. Úplně se totiž vyhnete nutnosti výroby čehokoli jiného a ušetříte tak hektolitry vody, spousty energie a emisí a litrů barviv a pesticidů zamořujících přírodu v zemi výroby. Více na toto téma se dozvíte v našem článku o tom, proč a jak nakupovat v sekáči.


Jaké podzimní plány letos nevynecháte Vy a jaké jsou Vaše tipy pro podzim bez odpadu? Napište nám v komentářích a nezapomeňte tento článek sdílet s Vašimi přáteli na Facebooku, čímž nám pomůžete šířit myšlenku života bez odpadu.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste