V posledních pár letech jsem toho na internetu na téma kapslový šatník viděla i četla spousty. Od inspirace na Pinterestu, přes videa šopaholiků zkoušejících tento minimalistický trend, po celé blogy kapslovému šatníku dedikované. A tak jsem si říkala, že si přeci jako módní entusiasta a minimalista-začátečník nemohu nechat uniknout příležitost jej také vyzkoušet. Proto jsem naplánovala tuto třídílnou sérii na náš blog, v rámci které s Vámi tuto zkušenost budu sdílet. A pokud do toho chcete jít se mnou, do dnešního článku jsem zakomponovala i základní informace, které se Vám budou hodit.


Dále na téma móda a ekologie:


Jak kapslový šatník funguje?

To jsou kapslové šatníky: minimalistické, jednoduché a jednoduše kombinovatelné.

Kapslový šatník si sestavíte na začátku jednoho ročního období (já začínám s podzimem) a během tohoto období nosíte jen oblečení v něm zahrnuté. Milovníci kapslových šatníků se mezi sebou úplně neshodují na tom, kolik kusů by měl ideální kapslový šatník čítat: jejich doporučené množství se pohybuje mezi 10 a 50 kousky. Já jsem se proto (jelikož jsem student který, kvůli ceně veřejné prádelny v mé budově, odkládá praní na poslední čistý pár ponožek) rozhodla zvolit kousků 35, což mi přišlo jako dobré začátečnické číslo. Důležité je také poznamenat, že do tohoto čísla se nepočítá sportovní oblečení a spodní prádlo.

Výhody kapslového šatníku

Proč se tedy na kapslový šatník vrhá na internetu každý druhý? Mnoho lidí si pochvaluje, že se díky němu daleko méně stresuje během ranního oblékání, protože otázka „Co si vezmu na sebe?“ se tím velmi zjednodušuje. Ušetřit byste prý měli i peněženku, protože během celého období nebudete nic nakupovat – svůj šatník už máte! Kapslový šatník je proto doporučován jako taková terapie pro šopaholiky, kteří jsou závislí na nakupování nového oblečení. Jako všichni minimalisté si kapsloví entusiasti pochvalují, že jsou s méně věcmi šťastnější, nic je netíží a nestresuje (alespoň co se věcí týče).

Jak jsem na tom a proč do toho jdu?

složené oblečení
V malém prostoru mám málo místa pro oblečení: pomůže mi s tím kapslový šatník?

Proč vlastně ale chci kapslový šatník vyzkoušet? Nejen proto, že poslední dobou nemohu vlézt na internet, aniž bych o něm viděla zmínku, ale také proto, že bydlím v garsonce s minimálním úložným prostorem, a proto je velká část mého šatníku často schována v krabicích, kterými se musím prohrabávat, abych našla něco na sebe. Doufám proto, že zvolením omezeného množství kousků se můj pojem o tom, co bych si mohla vzít na sebe, zlepší a moje ranní oblékání zjednoduší. Ač na nakupování oblečení rozhodně nejsem závislá, moc ráda chodím do sekáče lovit nové kousky (je to jako hledání pokladu!), moje skříň jich už ale víc nepojme, a proto bych i tento zvyk chtěla dočasně limitovat. Všechny ostatní výhody, které jdou s kapslovým šatníkem ruku v ruce mi také nepřipadají k zahození, a tak už vlastně nemám žádnou výmluvu to nezkusit.

Z čeho se moje kapsle bude sestávat?

Po mém počátečním internetovém bádání jsem se tedy rozhodla sestavit kapslový šatník o cca 35 kusech oblečení. Ponořila jsem se do hlubin svého šatníku a dala dohromady seznam mých oblíbených podzimních košil, kalhot, triček, svetrů, sáček, bot… Všeho, co bych během přechodu z příjemného svetrového počasí na lezavý, pršivý listopad, mohla potřebovat. Moje kapsle se tedy bude sestávat ze:

  • 4 párů bot
  • 4 párů kalhot
  • 2 šatů a overalů
  • 2 sukní
  • 8 tílek a trik
  • 6 košilí a halenek
  • 3 bund a kabátů
  • 2 sak
  • 4 svetrů

Dle rad o sestavování kapslových šatníků jsem dbala na výběr neutrálních barev, které jedna ke druhé ladí, a proto v mém novém kapslovém šatníku převládají černá, bílá a občasně se objevují světle růžová, hnědá nebo tmavě zelená. Jelikož barvy nosím ráda, nechtěla jsem se jich v rámci kapslového šatníku vzdávat. A ač jsem odložila excentrické červené sáčko, se světle růžovým už jsem se na těch pár měsíců rozloučit nehodlala (Uhodnete, že jsem sáčky trochu posedlá?).

Tento outfit je malá ochutnávka z mého nově vzniklého kapslového šatníku. V příštím článku se podělím o další!

A teď vy!

Nenechte mě v cestě k perfektnímu kapslovému šatníku samotnou a přidejte se ke mně! Napište nám v komentářích, proč se přidáváte a co pro Vás bude největší výzva. Já se s Vámi o své nově nabyté zkušenosti s kapslovým šatníkem podělím zase za měsíc, mezitím se ale náš blog jako vždy bude hemžit spoustou zajímavých článků ze světa ekologie a zero waste, proto nás nezapomeňte sledovat na Facebooku, kde Vás na každý nový článek upozorníme.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste