Zero waste péče o vlasy může být pro bezodpadové začátečníky pěkný oříšek. Často musíte vyměnit všechny své stávající produkty za nové, se kterými nemáte velkou zkušenost, a to může být matoucí. Jak vyprat tuhý šampon? Jak udržet vlasy lesklé a hebké? Bude to vůbec pro mě fungovat? To je jen pár otázek, které se Vám možná zrovna honí hlavou. Proto jsem na dnešní blogovou neděli dala dohromady všechny své tipy a triky, které používám ve vlastní zero waste péči o vlasy – třeba Vás inspiruji!

Než se na to ale vrhneme, nechte mě předem upozornit, že každému z nás mohou vyhovovat jiné produkty a triky a že každý máme vlasy trochu jiné. Berte proto v potaz, že to, co se svými vlasy dělám já, nemusí nutně být to nejlepší pro Vaši hřívu. Nezapomeňte se tedy v komentářích podělit o Vaše osobní zkušenosti!


Pokud Vás zajímá téma zero waste kosmetiky a hygieny, nenechte si utéct i tyto články z našeho blogu:


To ne já, to můj šampuk!

Pro náhradu konvenčních šamponů se Vám v zero waste světě nabízejí čtyři hlavní alternativy: tuhé šampony a šampuky, tekuté šampony kupované v bezobalových obchodech, a nebo metoda no-poo (mytí vlasů pouze vodou, bez šamponu). A ač jsem zkoušela metody všechny čtyři, rozhodla jsem se jít cestou šampuků. Narozdíl od no-poo a tuhých šamponů se mi po nich nelepí a nemastí vlasy, a oproti tekutým šaponům se s nimi jednodušeji cestuje. Často se mě lidé ptají, jaký rozdíl na svých vlasech po této změně pozoruji a já vždy říkám, že po cca 3 letech se šampukem se mi mé vlasy zdají daleko lesklejší a zdravější. Proto nezapomeňte omrknout šampuky na našem eshopu!

Vyživující péče

Pokud hledáte náhradu za kondicionér, Vaše volba bude jasná: tuhé kondicionéry. Ty jsou skvělé na cesty i do domácnosti, mě se ale osobně více ověřilo používání olejů. Cca hodinu před mytím si do spodní poloviny vlasů vmasíruji kokosový olej, který pak ve sprše vymyji. Pro každodenní péči pak do konečků vlasů aplikuji pár kapek arganového oleje.

A co úprava a styling?

Na úpravě vlasů pomocí tepla není nic, co by nebylo konkrétně zero waste, já se ji ale i tak snažím minimalizovat. Jednak tak snížíte spotřebu elektřiny, a zároveň jste ke svým vlasům šetrnější. Už si ani nepamatuji, kdy jsem si vlasy naposledy fénovala. A to berte v potaz, že mé vlasy jsou zhruba třikrát hustší a donedávna dvakrát delší, než vlasy průměrného smrtelníka mého věku a pohlaví. Takže když to zvládnu bez fénu já, tak na to máte i vy. Styling žehličkou a kulmou se povětšinou snažím nahrazovat úpravou bez tepla, třeba zapletením vlasů do francouzských copů přes noc, díky čemuž to ráno vypadá, jako bych strávila půl hodiny u zrcadla stylingem. Po nedávné změně účesu ale copy už nejsou tak jednoduché, a proto se občas ke kulmě uchýlím. Nezpomeňte, že i malé krůčky ke změně se počítají!


A to je vše ohledně mé minimalistické zero waste péče o vlasy. Sdílejte s námi Vaše top tipy v komentářích a nezapomeňte tento článek sdílet s přáteli, ať se také mohou inspirovat!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste