Vánoční čas se blíží a s ním i doba velkých úklidů a nákupů. Dá se toto nádherné období prožít ve stylu zero waste? Určitě přijdete na různé možnosti. Pokud vás zrovna nic nenapadá, nechte se inspirovat našimi tipy.

Ekologický úklid

I ekologický úklid zvládnete před Vánocemi efektivně a bez chemických přípravků. Pomůže vám jedlá soda a ocet. Chcete, aby vaše domácnost voněla vánoční pohodou? Pak před úklidem přidejte, na několik dnů, vylouhovat do octa kůru z pomerančů nebo citronů, kousek skořicové kůry, několik hřebíčků a badyán.

Ocet pomůže vyleštit okna. Vytvořte si roztok vody a octa v poměru 5:1. tekutý písek vytvoříte jednoduše tak, že smícháte jedlou sodu a vodu. Tato směs vám pomůže s úklidem dřezu, umyvadla, vany nebo sprchového koutu. Toaletní mísu posypejte jedlou sodou, lehce zastříkněte octem a nechte nějakou dobu působit. Pracovní kuchyňskou desku vyčistíte neředěným octem. Podlahu v kuchyni setřete teplou vodou s octem

Předvánoční nákupy

Vánoce se neobejdou bez nákupů. Využijte pro ně síťovku a bezobalové nakupování. Ořechy, ovoce a zeleninu můžete nakoupit do plátěných sáčků nebo dóziček. Podpořte lokální prodejce a pro zeleninu, ovoce a další potraviny se vydejte na místní farmářské trhy.

Zero waste dárky a jejich balení

Každý rok před Vánocemi přemýšlíte nad tím, čím potěšíte své blízké, jaký dárek by jim udělal radost? A co darovat nehmotné dárky. Může to být třeba poukaz do oblíbeného obchůdku. Radost uděláte také zážitkovým dárkem. Zážitek vám nikdo nevezme, neusedá na něj prach nebo se nepovaluje někde ve skříni.

Každý vánoční dárek je potřeba zabalit. Zaměřte se na to, jaký materiál pro jeho balení budete používat. Ideální je, pokud můžete použít obal z předchozího roku. Pro zavázání využijte přírodní lýko. Dárek můžete zabalit do obyčejného recyklovaného papíru. Vyhrajte si se psaním jména, bude tak dokonalou ozdobou papíru. Můžete si vytvořit razítka z brambory, s vánočními motivy a papír tak dostane originální design. Místo mašle na papír upevněte větvičku jehličnanu nebo cesmíny a jako ozdobu využijte třeba malou šišku.

Inspirace pro vás

Uklízení bez odpadu

Vánoce bez odpadu

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste