Trendy, které se objevují ve vybavení našich bytů, se rychle mění. Pokaždé se objeví nějaká novinka. Možná se vám tak občas stane, že máte doma něco, co již nepoužíváte a pak nastává čas na upcykling.

  1. Co je upcykling?

Upcykling se dotýká celé řady různých oblastí. Patří mezi ně i bydlení. V podstatě se jedná o přeměnu staré věci na novou o její znovupoužívání. Přeměněné věci tak můžeme přisoudit nový význam. Možná nyní namítnete, že je to recyklace. O tu se však nejedná. Při recyklaci používáme pouze materiál. U upcyklingu je to celý předmět. Ten je použitý celý, jen je poupravený. Díky upcyklaci nevytváříme žádný odpad a žijeme tak zero waste. Můžeme vzít třeba hrnek, který již nepoužíváme a přeměníme jej na květináč nebo vázu.

Upcykling je vlastně taková reakce na vznikající rychlou konzumní společnost. Pomáhá bojovat proti vzniku velkého množství odpadu. Věcem, které jsou již zdánlivě nepotřebné, vdechuje nový život a vytváří z nich zajímavé a originální kousky.

  1. Dejme starým věcem nový kabát

Jsme-li zruční a máme-li dostatek trpělivosti, porozhlédněme se po své domácnosti. Určitě objevíme předměty, které snadno upcyklujeme. Dřevěná bedýnka poslouží jako odkládací stolek nebo malá knihovnička, zavařovací sklenice poskytne základ pro originální svícen. Postačí mít doma dostatek pomůcek, díky kterým přeměníme staré věci na nové. Upcyklace totiž otevírá různé možnosti kreativity a fantazie nezná hranic.

  1. Proč právě upcykling?

Vzhledem k tomu, že v obchodech nalezneme téměř vše, na co si vzpomeneme, tento fakt nás láká v častému nákupu. Doma nám pak zůstávají věci, které již nepoužíváme a vytváříme tak nadbytečný odpad. Díky upcyklingu tento odpad eliminujeme a předcházíme zbytečnému plýtvání. Kromě toho si můžeme vyrobit originální dekorace nebo kousky nábytku, které nikde neseženeme.

Inspirace

Vdechněte starým věcem nový život výšivkou

Jak začít se zero waste? Nechte se inspirovat

DYI

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste