Domácí, příjemnou a pohodovou atmosféru navozuje nejen hezky zařízený byt, ale i příjemná vůně v něm. Jenže osvěžovače vzduchu, které si můžeme zakoupit v obchodech, často obsahují chemické látky, které mohou ovlivnit kvalitu vzduchu. A co si takový osvěžovač vzduchu vyrobit doma, bez chemických přísad? Budeme mít příjemně provoněnou domácnost, ušetříme životní prostředí a taky naši peněženku.

  1. Osvěžovače vzduchu bez chemických přísad

Základ takovýchto osvěžovačů, ve většině případů, představují 100 % éterické oleje přírodního původu. Ty musejí splňovat velmi přísná kritéria. Tyto oleje dokážou nejen provonět naši domácnost, ale navíc mají pozitivní vliv na naši náladu a mnohdy i na naše zdraví. Levandule použitá před spaním zklidní a pomáhá eliminovat bolest hlavy. Máta pozitivně působí při obtížích s dýcháním. Růže má afrodiziakální účinky. Eukalyptus vdechne svěží vánek a má dezinfekční vlastnosti.

  1. Pro šikovné ruce

Přírodní osvěžovače vzduchu si snadno připravíme i doma a nepotřebujeme k tomu žádné speciální pomůcky.

  • Gelové osvěžovače

Postačí nám vhodná nádoba, do které nakapeme asi 30 kapek esenciálního oleje, přidáme lžičku soli a přilijeme neochucenou želatinu. Tu připravíme podle návodu na sáčku. Všechny přísady dobře promícháme, necháme ztuhnou a osvěžovač je na světě.

Ta pomáhá neutralizovat nepříjemný zápach. Kromě toho dokonale absorbuje esenciální olej, jehož vůni pomalu a postupně uvolňuje. Připravíme si sklenici, vsypeme do ní 100 gramů jedlé sody a přidáme několik kapek vonného esenciálního oleje. Jeho množství má vliv na intenzitu vůně. Zaděláme potravinářskou fólií a uděláme několik málo otvorů. Pokud přestane vonět, postačí přidat opět několik kapek esenciálního oleje. Takto jednoduchý osvěžovač provoní naši domácnost na velmi dlouhou dobu.  

Nechte se inspirovat

Výroba domácí kosmetiky – pleťové masky z ovoce

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste