Pomalu ale jistě nastává čas, kdy na nás začínají vyskakovat vánoční reklamy a my se připravujeme na svátky klidu, míru a pohody. S nimi se pojí i pravidelný vánoční úklid, ale ruku na srdce – je to pro vás spíše nutné zlo, nebo si ho umíte i užít? Poradíme vám, jak ho zvládnout levou zadní a ještě ekologicky. 

Nepořádné drobnosti

Staré magazíny, gumičky do vlasů, účtenky, hračky a celá řada dalších malých předmětů rozmístěných po domě či bytě umí v člověku vzbudit pocit nepořádku a všudypřítomného “chaosu”. Co s nimi? Pokud mají své místo a vy je zvládnete roztřídit do těch správných šuplíků raz dva, udělejte to. Jestli ne, pořiďte si dekorativní úložné krabice a koše, předměty do nich umístěte a do roztřídění se pusťte v méně náročném ročním období. 

Dekorativní koše a krabice pro uložení nepořádných drobností
Zdroj: Canva gallery

Čistý domov, čistá hlava

Dá se říct, že úklid je také určitou terapií, které nám pomáhá udělat si pořádek i v nás samých. Vyhoďte vše nepotřebné, zkrátka věci, co jen zbytečně zabírá místo, a nechejte si předměty, které pravidelně používáte nebo k nim máte citový vztah. Dobré je držet se pravidla 12ti měsíců, aneb co jste jeden rok nepoužili, ani napříč sezónou, dejte nemilosrdně pryč. 

Ostatní předměty darujte, recyklujete nebo se o ně postrajte ekologickým a udržitelným způsobem.

Inspiraci pro to, co udělat například s vyřazeným oblečením pro vás máme v článku 5 tipů, kam se starým oblečením.

Ekologické prostředky pro vánoční úklid
Zdroj: Canva gallery

Základní pravidla pro správný vánoční úklid

Abyste doma v průběhu úklidu už nezašpinili to, co máte čisté, držte se osvědčeného pravidla, které říká, že uklízet se má od shora dolů a od oken ke dveřím. Dobré je také postupovat od místností, kde nehrozí tolik nepořádku (např. ložnice) a naposled si nechali místnosti, které musíme uklízet častěji a pečlivěji (koupelna a kuchyně).

K ruce si v tomto případě určitě vezměte:

A užitečné tipy pro ekologický úklid zase najdete v článcích Odstranění vodního kamene bez chemie, Jak na ekologický úklid kuchyně a 4 klíčové faktory pro eko úklid.

V jednotlivých místnostech také uklízejte směrem od lustru, horních poliček, přes skříně až vytření a vysátí podlahy. Krásně uklizení místnosti pak můžete provonět s některou z vůní ze sady bio osvěžovačů pro zimní dny

Jak na snadné čištění oken

Na čištění oken si pořiďte oboustrannou stěrku, se kterou vám práce půjde pěkně od ruky. Skleněné výplně namydlete, setřete a dočistěte látkovou utěrkou, která nepouští chlupy. I v tomto směru sáhněte po ekologických přípravcích. A pokud se chcete vyhnout šmouhám, vyčistěte okna v den, kdy bude svítit sluníčko – voda totiž rychle zaschne a šance na vznik šmouh k doleštění tak bude mnohem menší.

I v období adventu si dopřejte relax, třeba ve vaně
Zdroj: Canva gallery

Dokonalost je nudná

Nesnažte se mít perfektně a dokonale vygruntováno za cenu vlastních nervů a sil. O tom přece Vánoce nejsou. Hlavní je rodinný klid, pohoda, společně strávené chvíle i vlastní “rozmazlovací” potěšení. Bez výčitek si tedy napusťte vanu, zapalta oblíbenou svíčku a jen tak relaxujte!

Psst! Chcete si ušetřit starosti s vymýšlením dárků? Podívejte se do naší vánoční kategorie a pořiďte svým nejbližším skvělé zero waste balíčky a dárky!


Bára Kocmánková

Jednou z nejdůležitějších věcí v mém životě je ohleduplnost k životnímu prostředí. Proto jdu už několik let cestou slow fashion, podporuji lokální výrobce, snižuji množství mnou vyprodukovaného odpadu a snažím se žít v rámci zdravého životního stylu. I když sem tam si zahřeším. :-) Jsem moc ráda, že prostřednictvím blogu Zero Waste Life můžu do světa šířit články, které se věnují udržitelnosti a doufám, že k ní inspirují co nejvíce čtenářů.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste