Kuchyň bývá často vnímána jako srdce domácnosti. Kromě toho, že je to prostor určený pro přípravu a konzumaci pokrmů, rodina se zde schází u jídelního stolu.

Celou místnost je tedy nutno neustále udržovat v čistotě. Někdo pro úklid používá čistící prostředky z obchodu. Ty však obsahují celou řadu chemikálií. Pokud se jim chcete vyhnout, můžete pro úklid kuchyně použít jednoduché prostředky, které naleznete doma. Nejčastěji se jedná o ocet, jedlou sodu a citronovou šťávu. Pomůže i kyselina citronová. Ta, společně s dřevěným kartáčem, bojuje proti vodnímu kameni. Šikovným pomocníkem při úklidu kuchyně je i tea tree olejíček. Ten můžete naředit s octem a použít do rozprašovače a to jak na úklid kuchyňské pracovní desky, tak také i podlahy.

Vyrobte si vlastní  domácí prostředky

Úklid kuchyně může být ekologický.

Šikovným pomocníkem je univerzální čistič. Pro ten budete potřebovat 2 díly octa, 1 díl vody a několik kapek přírodního esenciálního oleje, ideálně tea tree, který má antibakteriální účinky. Vytvořenou směs nalijte do rozprašovače a můžete ji použít na kuchyňské povrchy nebo podlahu.

Místo čistícího písku si připravte pastu vyrobenou z citronové šťávy a jedlé sody. Obě přísady smíchejte tak, aby vznikla kašovitá směs. Soda vytvoří abrazivní část směsi a citronová šťávaantibakteriální a dezinfekční vlastnosti. Kromě toho funguje také jako bělidlo. Do směsi namočte houbičku a můžete začít s čištěním. Rychlovarnou konvici zbavíte vodního kamene směsí octa a vody v poměru 1:1. Nalijte ji do konvice, nechte přejít varem a vychladnout. Pak je vhodné ještě do konvice nalít čistou vodu a znovu nechat přejít varem. Domácího pomocníka připravíte i pro zanesený kuchyňský odpad. Nasypejte do něj 1 hrnek jedlé sody, zalijte ohřátým bílým octem a nechte působit 15-20 minut. Následně spláchněte horkou vodou.

Inspirace pro vás:

Recyklujte a vyrobte si domácí dezinfekční ubrousky

Jak snížit odpad v domácnosti?

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste