V našich domácnostech se velmi často vyskytuje nechtěný a nežádoucí hmyz. Proti jeho výskytu se dá bojovat i bez chemických prostředků, ekologickým způsobem.

Prevence

Rozhlédněte se po své domácnosti a především v těch místech, kde se hmyz vyskytuje nejčastěji a utěsněte všechny prasklinky, otvory a přístupové cesty.

Pravidelně uklízejte police a všechna místa, kde se vyskytují potraviny. Pach z jídla odstraníte roztokem připraveným z jednoho dílu octa a jednoho dílu vody. Smíchejte je v nádobce a používejte při úklidu.

Odpady můžete vyčistit směsí jedlé sody a octa v poměru 1:1. Nechte působit 5 minut a následně přelijte vroucí vodou.

Pro skladování odpadu používejte vzduchotěsné nádoby, které uzavírejte víkem.

Nikde nenechávejte volně ležet rozbalené a nezakryté potraviny nebo drobky z nich.

Kontrolujte svůj dům proti vlhkosti, hmyz ji miluje.

Skladování potravin

Všechny potraviny skladujte ideálně v uzavíratelných nádobách. Víka by měla k nádobám těsně přiléhat. Mouky, obiloviny, cukr, ořechy nebo semínka ukládejte na temná místa. Každou nádobu, před tím, než do ní umístíte potraviny, pečlivě umyjte a nechte vyschnout. Nemíchejte staré a nové potraviny dohromady.

Pomocníci proti hmyzu

V domácnosti se velmi často vyskytují mravenci, mouchy nebo ovocné mušky. Jak si tedy s nimi poradit?

Mravenci nemají rádi skořici a kávovou sedlinu. Umístěte tyto suroviny na potenciální vstupní místa. Také je můžete nasypat na tácek do skříněk, kde se vyskytují potraviny.

Na mouchy vyzkoušejte eukalyptový olej. Několik kapek nakapejte na savý hadřík a ten umístěte tam, kde se mouchy vyskytují nejvíce.

Ovocné mušky odradíte drcenými listy máty umístěnými do míst, kde se vyskytují nejvíce. Také pomůže trochu jablečného octa umístěného do sklenice. Tu zadělejte plastovou fólií a propíchejte do ní malé otvory.

Inspirace na ekologickou domácnost

Domácí prostředky pro úklid kuchyně

Ocet, jedlá soda nebo staré tričko – šikovní pomocníci při úklidu kuchyně a její výbavy

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste