Většina domácností se potýká s vodním kamenem usazujícím se na různých místech, která se často dostávají do kontaktu s vodou. Nejčastěji se tedy vyskytuje v koupelně nebo v kuchyni. Vodní kámen je sloučenina solných minerálů, které se ve větší míře vyskytují především ve vodě tvrdé.

Boj s vodním kamenem přírodními způsoby

Nechcete-li pro jeho odstraňování používat chemické přípravky, velmi snadno si vystačíte i s prostředky, které máte doma. Šikovnými pomocníky jsou ocet, citronová šťáva, jedlá soda nebo kyselina citronová. Jsou to přípravky nechemické, ekologické a cenově dostupné. Navíc jsou šetrné k našemu okolí a celému životnímu prostředí. Díky své kyselosti mohou narušit vodní kámen, který pak snáze z povrchů odstraníte.

Vodní kámen a vodovodní kohoutek

Tady pomůže šťáva z citronu. Vymačkejte ji z jednoho citronu, zřeďte malým množstvím vody a vzniklým roztokem potřete všechna místa vodovodní baterie. Ideální je, pokud necháte působit přes noc. Zkusit můžete také jedlou sodu. Tu naneste vlhkým hadříkem na potřebná místa a pečlivě očistěte.

Pokud se vodovodní kámen usazuje na sprchové hlavici, nalijte do nádoby ocet s vodou a hlavici do roztoku ponořte, nejlépe do druhého dne.

Vodní kámen a rychlovarná konvice

Přestože se rychlovarné konvice se spirálou, která potřebovala pravidelné čištění, používají již velmi málo, občas také potřebují svoji údržbu. Pro tento případ úplně postačí ocet v poměru s vodou 1:1 nebo lžíce kyseliny citronové. Přidejte je do vody a nechte v konvici převařit. Následně nechte několik hodin stát. Posléze důkladně propláchněte vodou a můžete ji zase v konvici převařit.

Tip pro vás

Chcete-li výskyt vodního kamene v konvici eliminovat, nenechávejte v ní zbylou vodou stát. Můžete ji použít třeba na zalévání květin.

Vodní kámen a sklo

V tomto případě pomůže kyselina citronová. Rozpusťte 3 lžičky ve vodě a vzniklým roztokem sklo omyjte.

Inspirace pro ekologický úklid domácnosti

Domácí prostředky pro úklid kuchyně

4 klíčové faktory pro ekologický úklid

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste