Nosíme si do kaváren vlastní cestovní hrnky, nakupujeme do látkových pytlíků, používáme tuhá mýdla a radujeme se, že děláme vše, co můžeme pro ochranu oceánů před záplavou plastového odpadu. Naše spotřeba je v našich rukách, a tak se obloukem vyhýbáme všem jednorázovým plastům, zbytečným obalům a nepromyšleným nákupům. Naše snaha se vyplácí, supermarkety se zbavují plastových tašek, mainstream produkty představují ekologičtější balení a žít bez odpadu je jednodušší a jednodušší.

Nezapomínáme ale na něco? Světový oceán totiž ohrožuje zdroj ohromného množství plastu, o kterém ale většina z nás nepřemýšlí: vybavení průmyslového rybaření, především sítě. Průmyslové rybaření se podílí na destrukci mořských ekosystémů, představuje nebezpečí pro ohrožené druhy a zamořuje svět plastem… tak proč o tom, jak škodlivý je masový rybolov, už dávno všichni nevíme?

Průmyslové rybaření a jeho dopad v číslech

Jak rozsáhlý je tedy dopad průmyslového rybaření? Začněme tím, že si ho shrneme v několik číslech. Za prvé, každý rok je do oceánu odhozeno a znovu nevyloveno 640 000 tun rybářského náčiní: sítí, vlasců, pastí a dalších nástrojů. Drtivá většina tohoto náčiní je plastová. Určitě už jste slyšeli o Velké tichomořské odpadkové skvrně – jak jste si dosavad představovali její složení? Hned několik studií totiž odhalilo, že její většinu tvoří rybářské náčiní. Minimálně 46% skvrny představují pouze rybářské sítě, který tento ostrov z plastu drží pohromadě. Akumulace odpadu vyprodukovaného průmyslovým rybařením v oceánu má mnoho negativních dopadů na životní prostředí, my se v tomto článku budeme soustředit především na dvě: nebezpečí úrazu či smrti mořským živočichům, a uvolňování částic mikroplastů.

Jako každý jiný plast, i plastové rybářské náčiní uvolňuje do vody miliardy mikroplastů, mikroskopických částic plastu. Jelikož je ale plastového odpadu z průmyslového rybaření v oceánu nejvíce, představují i jeden z největších zdrojů mikroplastů globálně. Dle jedné studie je až 70% mikroplastů nalezených u hladiny oceánu důsledkem průmyslového rybaření. Pro více informací o mikroplastech nezapomeňte přečíst náš článek na toto téma.

Ne všechno odhozené rybářské vybavení ale skončí zamotané v odpadkové skvrně, mnoho sítí, vlasců, pastí a dalších nástrojů nadále pluje v moři. Představují tak nebezpečí pro mořské živočichy, kteří se o ně mohou poranit, nebo zamotat a zemřít. Až 100.000 mořských živočichů přijde ročně o život v důsledku zamotání do opuštěného rybářského vybavení. V 70% procentech zamotání a úmrtí či poranění mořských živočichů jsou zodpovědné odhozené rybářské sítě.

Co s tím můžeme dělat?

Ač funguje několik iniciativ snažících se odhozené rybářské vybavení z oceánu odstranit, bohužel zdaleka nedokážou pokrýt rozsah tohoto problému. Navíc se s námi nejspíše shodnete na tom, že pouhé vylovení existujícího odpadu nestačí, pokud bude průmyslové rybaření pokračovat v současné kapacitě s minimem regulací. Co tedy pomůže?

Systémová změna je samozřejmě potřeba. V současné době je totiž omezení a regulací, které ovlivňují činnost rybářského průmyslu, velmi málo (mluvíme a rybaření ve velkém, s kilometry dlouhými sítěmi, ne chytání ryb na udičku). Mnoho problémů (ale ne všechny) je způsobeno právě nedostatkem směrnic. A proč chybí ty? Jelikož se o tomto tématu nemluví. První krok, který tedy můžete udělat k ochraně oceánu, je o tomto problému diskutovat a podělit se o to, co víte, s přáteli a rodinou.

Než se ale dočkáme legislativní změny, mohlo by to trvat několik let. Naštěstí ale můžete udělat několik změn už dnes. Za prvé zjišťujte, odkud Vaše jídlo, či jídlo pro Vaše domácí mazlíčky. Nezapomeňte, že ryby jsou také krmeny například kuřatům chovaným na vejce a maso. Snažte se omezit množství mořských ryb, které jíte, především těch mořských. Zkuste si najít ekologický a spolehlivý zdroj pro ryby, které dáváte na talíř sobě nebo vašim mazlíčkům, nebo do vašeho jídelníčku zakomponujte více vegetariánských a veganských jídel.


Žijete bez odpadu, nebo experimentujete s ekologičtějšími řešeními? Tyto produkty z našeho obchodu by se Vám mohly líbit:


A proč se o tomto problému více nemluví?

Ale proč jste o tomto problému už neslyšeli dříve? Takový průšvih by se k Vám přece donesl! Za prvé, v Česku máme tendenci se od problémů oceánu distancovat, pokud tedy zrovna nejdeme k moři na dovolenou. Dokud ale konzumujeme produkty z moře pocházející, nebo na rybářství závislé, nesmíme se této debaty stranit. O tom, jakým problémem je co se týče plastového znečištění průmyslové rybaření, se ale také dlouho nevědělo a výzkumy potvrzující jeho škodlivost se začaly množit až v posledních letech – ač odpad, o kterém mluvíme, moře zaplavuje už mnohem déle. Pomozte tedy toto ticho prolomit a sdílejte tento článek na Facebooku a Instagramu, nebo ho pošlete přátelům. Věděli jste o této problematice? Napište nám do komentářů!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste