Udržitelnost je pojem, který se v současné době objevuje velmi často a bývá spojován s různými oblastmi našeho života. Důvodem je ochrana životního prostředí. Kromě toho udržitelné bydlení šetří naše finance v oblasti bytového designu. Investice do nábytku a dekorací vyrobených z udržitelných materiálů je sice vyšší, ale díky jejich dlouhé životnosti se nám dokonale vyplatí, neboť jak nábytek, tak i dekorace vydrží dlouhou dobu. Díky tomu podpoříme eko domácnost.

Přednost kvalitním materiálům

Přednost bychom měli dávat přírodním druhům materiálů. Pokud o ně budeme dobře pečovat, vydrží nám velmi dlouhou dobu. Vzhledem ke své povaze jsou totiž dokonale odolné a navíc svojí výrobou nezatěžují životní prostředí. Kromě toho vypadají v interiéru dokonale a originálně. Zvolíme-li takové materiály, které dlouho vydrží, není potřeba nábytek a dekorace měnit po několika letech.

Mezi takové materiály patří samozřejmě dřevo. Dále to může být kámen, beton nebo sklo.

Dřevo představuje kvalitu a dlouhověkost

Tento přírodní materiál, zvolíme-li kvalitní kousky, nám může vydržet i celý život. Šetří tedy finance na nákup nového nábytku a také na energie. Dokonale podrží teplo. Tím se nám sníží finanční náklady. Rozhodneme-li se časem pro nějakou změnu, výhodou dřevěného nábytku je jeho snadná recyklovatelnost. Dokonce jej, s obměnou, můžeme použít znova.

Provedení nábytku

Základ by měla tvořit kvalitní konstrukce. Jen to je záruka dlouhověkosti. Kromě konstrukce je potřeba si prohlédnout a ověřit i celkové provedení jednotlivých kousků. Z čeho a jakým způsobem jsou řešené spoje a jaké další druhy materiálů byly pro výrobu použity.

Recyklace hraje důležitou roli

Pro ochranu životního prostředí je recyklace velmi důležitá. Pořizujeme-li si tedy nový nábytek, měl by být vyrobený z recyklátu nebo z takového materiálu, který se dá recyklovat snadno.

Také by vás mohlo zajímat:

Časté otázky o zero waste: co chcete vědět o životě bez odpadu?

5 bezodpadových způsobů, jak žít minimalisticky

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste