Ochrana před sluníčkem je zejména v letních měsících opravdu důležitá. Bez opalovacího krému se při pobytu na slunci neobejdeme, a tak je dobré vědět, jak zvolit ten správný přípravek, který nebude škodit zdraví ani přírodě. Pojďme se tedy podívat na to, proč používat právě přírodní opalovací krémy místo chemických, a jak takový krém poznat.

Chemické vs minerální opalovací krémy

Zásadní rozdíl mezi přírodními a konvenčními opalovacími krémy spočívá v druhu použitých UV filtrů. Zatímco v běžných opalovacích krémem najdeme chemické UV filtry, přírodní opalovací krémy obsahují pouze minerální filtry.

Chemické filtry

Chemické filtry, jako je například oxybenzone nebo avobenzone, se vstřebávají do pokožky a pohlcují UV záření. Přestože tyto látky pokožku účinně chrání před škodlivým UV zářením, samy o sobě mohou představovat zdravotní riziko. Některé mohou fungovat jako endokrinní disruptory nebo dokonce způsobovat rakovinu kůže, před kterou mají chránit. Kromě toho znečišťují oceány, škodí mořským živočichům a přispívají k blednutí korálových útesů.

Minerální filtry

Minerální filtry, jako je oxid titaničitý nebo oxid zinečnatý, na pokožce vytváří ochrannou vrstvu a odráží sluneční paprsky, fungují tedy jako mechanická bariéra a do kůže se nevstřebávají. Díky tomu pokožku nedráždí a nezpůsobují alergické reakce.

Některé přírodní opalovací krémy ale obsahují minerální filtry ve formě nanočástic, díky kterým se lépe roztírají a nezanechávají na kůži bílý film. Nanočástice se ale mohou vstřebat do kůže a jejich účinek na zdraví a životní prostředí zatím není jasný, proto je jistější se jim vyhýbat.

Rostlinné oleje na opalování – ano nebo ne?

Některé rostlinné oleje jako arganový olej nebo olej z pšeničných klíčků mohou poskytovat určitou ochranu před sluncem. I když se oleje mohou zdát jako nejvíce ekologické a zero waste řešení, nemají prokazatelný SPF a nepředstavují tak spolehlivou ochranu. Pro péči po opalování na zklidnění a hydrataci pokožky však můžeme čisté přírodní oleje jedině doporučit. Vyzkoušejte třeba tamanu olej, který vám uleví a zklidní spálenou kůži od slunce.

5 důvodů, proč upřednostnit přírodní opalovací krémy

  • Nedráždí kůži, jsou tak vhodné i pro děti a alergiky.
  • Jsou méně škodlivé pro mořský život a korály.
  • Látky obsažené v minerálním opalovacím krému se nevstřebávají do kůže.
  • Přírodní kosmetika neobsahuje parabeny, silikony, syntetické parfémy a další škodlivé látky.
  • Na rozdíl od krémů s chemickými filtry fungují ihned po aplikaci.

Nezapomeňte v létě dodržovat také další ochranná opatření – přes poledne se přímému sluníčku vyhýbejte, noste pokrývku hlavy a oči chraňte slunečními brýlemi. A pokud se chystáte na dovolenou, přečtěte si třeba náš článek o ekologickém cestování, kde můžete načerpat inspiraci.


Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste