Péče o pleť je velmi důležitá. Pokud nechcete používat přípravky vyráběné průmyslově, můžete si připravit svoje vlastní. Podpoříte tím zero waste životní styl. Velmi příjemné a výživné jsou pleťové masky s obsahem ovoce. Jejich výroba není nijak složitá. Postačí pouze nějaká nádobka vyrobená třeba z bambusu a suroviny, které jsou snadno dostupné a které máte většinou doma. Šetříte tak svoji pleť i přírodu. Zbytky z ovoce či zeleniny navíc můžete použít do domácího vermikompostéru.

Proč právě ovoce?

Obsahuje velké množství vody, vitamínů a minerálů, které jsou pro pleť a pro její celkové zdraví přínosem. Po použití ovocné pleťové masky bude pleť rozzářená, vyživená a hydratovaná a to bez použití chemických prostředků. Kromě toho je ovoce cenově přijatelné a celoročně dostupné.

Pleťová masky s banánem

Banány obsahují vitamíny A, B6 a C, E, draslík a křemík, které jsou důležité pro pružnost pokožky. Vitamín A pomáhá zesvětlovat tmavé skvrny a pokožku vyhlazuje. Vitamín B snižuje její suchost, vitamín E pomáhá bojovat proti vráskám, draslík podporuje hydrataci. Banán je vhodný i pro citlivou pleť.

Postačí rozmačkat jeden středně velký, zralý banán a nechat působit 10 – 20 minut. Další variantou je směs jednoho banánu a dvou lžic medu.

Pleťová maska s jahodami a jogurtem

Jahody zanechají pokožku jemnou a hladkou. Postačí rozmačkat hrst zralých jahod se dvěma lžícemi bílého jogurtu, nanést na obličej a nechat působit 10 minut.

Pleťová maska s papájou a medem

Papája obsahuje vitamín A a enzym nazývaný papain. Ten má exfoliační vlastnosti, díky kterým pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky. Další sloučeniny v ovoci obsažené mají protizánětlivé a antivirové vlastnosti. Ty pomáhají bojovat proti akné. Papája navíc pomáhá proti předčasnému stárnutí pleti, pokožku zpevní a vyhladí jemné linky. Postačí rozmixovat dva kusy papáji s jednou lžičkou medu, aplikovat na pokožku obličeje a nechat působit 15-20 minut.

Inspirace pro vás

Zero waste péče o vlasy

Zero waste péče o pleť

Zero waste domácí lázně

Zero waste domácí lázně

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste