Velikonoce jsou vnímány nejen jako křesťanské svátky, ale také jako svátky jara. Je s nimi spojována celá řada tradic. Mezi jinými i barvení vajíček a výroba velikonočních dekorací. Chcete-li mít velikonoční kraslice obarvené v duchu zero waste, využijte pro ně přírodní barviva. Nabízí je některé bylinky a koření.

Barvení vajec přírodními barvami

Rozhodnete – li se pro tento způsob, musíte ale počítat s tím, že ne vždy docílíte tak sytých a výrazných barev. Budou však mnohem přirozenější. Pro barvení volte vejce s bílou skořápkou.  Před barvením je dobré je uvařit v nálevu připraveného z vroucí vody, soli a octa. Ten je odmastí. Pak je dobře osušte a můžete se pustit do práce.

  • Žlutá barva

Intenzivní žlutý odstín docílíte pomocí kurkumy, případně obětujte koření šafrán. Také slupky ze žluté cibule dají skořápkám žlutý nádech.

  • Červená barva

Pro její získání můžete využít červenou řepu nebo červenou cibuli.

  • Modré či fialové odstíny

Ty vykouzlí červené zelí, případně borůvky.

  • Hnědavé odstíny

Tady pomůže káva nebo kůra z dubu. Tu pořídíte i sušenou v lékárně nebo obchodě s bylinkami. Hnědavé tóny dodá také senný odvar nebo odvar z praženého kořene čekanky. Použít můžete i vylouhovaný černý čaj.

  • Zelená barva

Pro její výrobu použijte listy špenátu, petrželové nati nebo kopřiv.

Aby byla barva co nejvíce sytá, je vhodné nechat vejce v nálevu třeba přes noc. Jakmile máte vajíčka obarvená, nechte je uschnout a namažte sádlem nebo jiným druhem tuku. Budou pak krásně lesklá.

Pro skladování můžete využít zajímavé krabičky a boxy.

Přírodní materiály pro výrobu velikonočních dekorací

Zelenou parádu udělá živá dekorační tráva, kterou si velmi snadno vypěstujete, pokud vysejete oves nebo travní semínka. A vůbec to nemusí být do klasického květináče. Velice dobře poslouží i stará miska nebo hrníček, které tak oživíte.

Interiér oživí i několik větviček vrby, zlatého deště nebo kočiček, ale opatrně. Postačí opravdu pouze několik kousků. Když větvičky odkvetou, můžete je přidat do domácího kompostu.

Inspirace na jarní období

8 zero waste tipů pro jaro

Nejen Velikonoce, ale i Vánoce mohou být zero waste

Jak na ekologické Vánoce? Tipy na bezodpadové dárky a jak je zabalit

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste