Po delší době pro vás zase máme duelový článek: tedy porovnání rozšířených každodenních produktů s jejich ekologičtější alternativou. Vše ve velmi dramatickém, čtyřkolovém formátu. Dnešními soupeři budou jednorázová plastová lahev versus nerezová lahev! Ať souboj započne a ten nejlepší zvítězí!

1.    Kolo: Životnost

Plastová lahev: Jednorázové lahve na vodu jsou vyrobeny na jedno použití. Samozřejmě je můžete několikrát doplnit, brzy se z nich ale začnou uvolňovat plastové částice do vody a určitě se vám také někdy stalo, že taková plastová lahev začla po pár dnech až týdnech používání nevábně zapáchat. Abychom to shrnuli, životnost plastové lahve se pohybuje někde mezi půl hodinou a jedním měsícem, záleží na kvalitě a také vašem ekologickém smýšlení.

Nerezová lahev: Když se o ni dobře staráte, vydrží vám někde mezi 10 až 15 lety, což je zásadně déle, než u lahví plastových.

2.    Kolo: Zdraví

Plastová lahev: Z plastu se do vody může uvolňovat spousta ošklivých chemikálií, a to nejen při jejich doplňování. A miniaturní částečky plastu asi nejsou to nejzdravější pro váš organismus.

Nerezová lahev: Tento problém u nerezové oceli neexistuje: žádné ošklivé látky neuvolňuje, a proto se o své zdraví nemusíte bát.

3.    Kolo: Cena

Plastová lahev: Tady velmi záleží na tom, jak často a jaké plastové lahve kupujete. Proto jsme si dovolili zahrnout tři alternativy. Ve všech počítáme s tím, že vypijete doporučené denní množství vody: 2 litry.

V prvním případě pijete všechnu vodu z půllitrových platových lahviček, u kterých se cena pohybuje mezi 9 a 20 korunami, podle toho jestli se nacházíte v centru Prahy, nebo kdekoli jinde po republice. Já ale budu počítat s 12 korunami, protože těch 20 mi příjde opravdu trochu přitažených za vlasy. Za 10 let tudíž utratíte za vodu 175 200Kč. My ale víme, že skoro nikdo není takový ekologický barbar, aby jeho pitný režim vypadal takto, jen jsme chtěli vidět, jak vám nad tímto číslem spadne čelist. A proto zahrnujeme ještě další možnosti.

Co třeba když pijete jen balenou vodu, ale kupujete ji v 1,5 litrových lahvích? Dejme tomu že jste ještě hodně šetrní s penězi, a tak kupujete tu nejlevnější alternativu. Pak vás litr vody vyjde na 2.70kč (což jsem si musela vyhledat na googlu, jelikož si nepamatuju, kdy bych naposledy prošla v supermarketu uličkou s balenou vodou). To za 10 let za vodu utratíte 19 710Kč. Představte si, co by jste si mohli na tolik peněz koupit. Třeba hezkou dovolenou pro dva?

A naše poslední varianta, se kterou se pravděpodobně nejčastěji setkáváme, je, že si koupíte jednu malou půllitrovou lahev a do ní si 14 dní až měsíc dotáčíte vodu z kohoutku. Za lahve samotné za deset let utratíte 6 240 až 12 480Kč. K tomu připočteme kohoutkovou vodu za 431,8 až 423,6Kč, a dostaneme se na 6 663,6 až 12 903,6Kč. Rozhodně je to nejlepší z dosavad zmíněných variant, ale moc velká výhra to není.

Doufám, že se vám z tolika čísel nezamotala hlava tolik, jako mně, když jsem to všechno ťukala do kalkulačky 😀

Nerezová lahev: Tady je ta matematika trochu jednodušší. Na našem eshopu najdete nerezové lahve za 399 až 599Kč, k tomu připočteme kohoutkovou vodu za 10 let, tedy 438Kč. Za pitný režim tudíž neutratíte více než 837 až 1 037Kč. Docela rozdíl, nemyslíte?

4.    Kolo: Likvidace

Plastová lahev: Pokud plastovou lahev vyhodíte do směsného odpadu, existujou tři hlavní možnosti (jedna horší, než druhá), co se s ní může stát. Buď se spálí ve spalovně a do ovzduší se z ní uvolní nebezpečné chemikálie, nebo skončí na skládce, kde se bude rozkládat desítky až stovky let, a v nejhorším případě se dostane do oceánu, kde budou chemikálie a mikroplasty z ní se uvolňující hubit mořské živočichy stovky let.

Že vaše plastové lahve třídíte? Ani to není výhra, jelikož plastové výrobky lze recyklovat jen sedm až devětkrát, než je potká stejný osud, jako směsný odpad.

Nerezová lahev: Krom toho, že vám vydrží deset až patnáct let, tak až nadejde jejich čas, nerez, ze které jsou vyrobené, můžete jednoduše recyklovat. Výhoda kovů je, že tímto procesem mohou procházet v podstate do nekonecna, proto nemůžete udělat ekologičtější volbu!

Jstě připraveni slyšet jméno výtěze? Za nás je to na plné čáře nerezová lahev! Přece jste nečekali, že bychom jako blog o životě bez odpadu rozhodli jinak, ne? 😀

A kdo je váš vítěz? Jestli s námi souhlasíte, ale svou nerezovou lahev ještě nemáte, proč se nekoknout do našho eshopu, kde nabízíme hned několik velikostí ve dvou designech?

Nezapomeňte nám také dát v komentářích vědět, jaké dva produkty bychom proti sobě měli postavit příště!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste