Plýtvání jídlem je jedním z nejzávažnějších problémů současnosti. Více než třetina všech vyprodukovaných potravin na světě se vyhodí, což představuje obrovskou zátěž pro životní prostředí. Velkou část potravin, které končí v popelnicích, mají přitom na svědomí domácnosti. Co tedy může udělat každý z nás, abychom zbytečnému plýtvání jídlem zabránili?

1. Nakupujte s rozmyslem

Základem je nenakupovat více, než zvládnete sníst, to asi každý ví. Někdy může být ale těžké odhadnout ideální množství, proto zkuste nejprve vypozorovat, jaké potraviny nejčastěji vyhazujete.

Než se vydáte na nákup, zkontrolujte také zásoby ve spíži a lednici. Sepište si, co vám chybí a co potřebujete dokoupit, naplánujte si, co budete v příštích dnech jíst, a podle toho si vytvořte nákupní seznam.

Místo velkých týdenních nákupů choďte radši častěji na menší nákupy a průběžně dokupujte potřebné potraviny, například čerstvé ovoce, zeleninu a pečivo.

2. Potraviny správně uskladněte

Díky správnému skladování vám potraviny vydrží mnohem déle. Mouku, rýži a další suché potraviny skladujte v uzavíratelných dózách, které je ochrání před moly. Chleba zabalte do utěrky, která pohltí vlhkost a zabrání vzniku plísně. Také je dobré vědět, jaké ovoce a zeleninu skladovat v lednici a jakým druhům naopak bude lépe při pokojové teplotě. Věděli jste například, že rajčatům chlad příliš nesvědčí? Banány zase vylučují látky, které urychlují zrání ostatního ovoce v jejich blízkosti.

TIP: Na stránkách Zachraň jídlo najdete skvělý návod na správné skladování potravin.

Správné skladování potravin vám pomůže omezit plýtvání jídlem.

3. Rozlišujte „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“

Datum minimální trvanlivosti potravin garantuje určité vlastnosti a kvalitu výrobku. Trvanlivé potraviny, jako je rýže nebo těstoviny, proto bez obav můžete konzumovat i po tomto datu. Naopak po uplynutí data „spotřebujte do“, například u masa a mléčných výrobků, už mohou být potraviny zdraví škodlivé. Vždy je tak před případnou konzumací zkontrolujte.

4. Zbytky využijte a zpracujte

Naučte se co nejvíce využít všechny zbytky z kuchyně! Z odkrojků zeleniny včetně slupek si můžete udělat domácí zeleninový vývar, z natě od mrkve například pesto. Zbytky z kuchyně můžete použít také na výrobu domácích osvěžovačů vzduchu. A potraviny, které nestačíte spotřebovat, můžete různě zpracovat, aby déle vydržely – zamrazením, sušením, fermentováním, zavařováním… možností je spousta.

Uvařili jste toho moc? Co nesníte, uložte do boxu na jídlo a vezměte si s sebou druhý den do práce nebo zamrazte na horší časy, až se vám nebude chtít vařit. Nejenže tím zabráníte plýtvání jídlem, ale také si usnadníte život.

5. Dejte šanci „ošklivkám“

Spousta z nás si v obchodě vybírá pouze ty nejhezčí kousky ovoce a zeleniny. To ale znamená, že ty méně estetické si nikdo nekoupí a putují tak do popelnic, což je velká škoda, protože jsou většinou úplně v pořádku co se chuti a nutričních hodnot týče. Tak až příště vyrazíte na nákupy, zkuste zachránit nedokonalé kousky. Můžete si z nich připravit třeba smoothie nebo je odšťavnit. Víte, že například z přezrálých nahnědlých banánů si můžete upéct výborný banánový chlebíček?

6. Kompostujte

Ani slupky z ovoce a zeleniny a další zbytky, které jinak nevyužijete, nemusíte vyhazovat do koše. Kompostováním získáte výborné hnojivo pro vaše rostliny. A díky vermikompostéru můžete kompostovat i v bytě! O výhodách vermikompostéru si můžete přečíst více v tomto článku.

Zabraňte plýtvání jídlem kompostováním

Pokud se chcete do boje proti plýtvání jídlem zapojit i mimo svou domácnost, můžete vyzkoušet také dumpster diving – vybírání kontejnerů s (většinou stále jedlými) potravinami u supermarketů. Skvělá je také aplikace Nesnězeno, prostřednictvím které můžete od restaurací se slevou odkoupit jídla, která se ten den neprodala a skončila by jinak v popelnici.


Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste