Vánoční trhy jsou pravděpodobně mojí nejoblíbenější věcí na Vánocích: koledy, svařák, mandle v cukru, po kterých váš ještě týden budou bolet zuby a ta správná vánoční atmosféra. Spolu s tím ale také mnoho plastových kelímků a obalů, těm se ale můžete jednoduše vyhnout. Jak?

Bezodpadové nezbytnosti

Plastové talířky a kelímky nenahradíte jednoduše: přineste si své vlastní! Bambusový kelímek či KeepCup je ideální na svařák, pokud ale chcete s sebou celou výbavu, můžete využít třeba i náš festivalový balíček. Moc rádi ale vidíme, že mnoho trhových stánků poslední dobou nahrazuje plastové kelímky vratnými hrnečky! Jejich dostupnost si však nejdříve zjistěte online, rozhodně totiž ještě nejsou zdaleka všude.

Podpora malých podnikatelů

Na Vánočních trzích často najdete stánky malých businessů a podnikatelů, tak proč raději nepodpořit je, než mezinárodní řetězce? Většina je i kvalitněji vyráběna, proto se nemusíte bát, že někomu třeba dáváte dárek, který se po pár dnech rozpadne. K tomu ještě podporujete domácí ekonomiku, což nikdy není na škodu.

Dekorace bez obalu

Vánoční trhy můžete využít i jako příležitost pořídit nějaké vánoční dekorace bez obalů, jako třeba svíčky na vánoční věnce, nebo slaměné ozdoby. Ty váš domov naladí do vánoční nálady bez zbytečných plastů.

A jak to všechno zabalit?

Když už na trzích budete nakupovat, nezapomeňte si přinést vlastní látkovou tašku! Není totiž nic otravnějšího, než když si pořídíte nové bezobalové dárky a dekorace, a pak zjistíte že musíte buď přijmout porážku a koupit si plastovou tašku, nebo klopýtat domu s plnou náručí.

Ať už na vánoční trhy jdete, nebo ne, nezapomeňte, že Vánoce nejsou o dárcích a dekoracích, ale o věcech daleko důležitějších. Přestaňte se proto stresovat nad tím, jestli všechny vaše přátele a příbuzné obdarujete adekvátně a užijte si s nimi raději svátky bez stresu. Sejděte se na dobrou kávu nebo večeři a zapomeňte na všechen ten materialismus, který Vánoce v dnešní době evokují.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste