Před dvěma lety se na našem blogu objevil první vánoční článek, s tipy a nápady na ekologické vánoční dárky. Od té doby jsme se ale jak my, tak zero waste komunita, posunuli o další krok dál – a je čas na nový, lepší, obsáhlejší článek na toto téma, ať můžete letos mít ty nejlepší ekologické Vánoce!

Kromě nápadů na dárky pokryjeme i to, jak je zabalit bez odpadu.

Dárky, které pomohou žít bez odpadu

První možnost, která se nabízí, je obdarování vašich blízkých dárky, které jim napomohou k ekologičtějšímu životu. Toto je ideální řešení, pokud máte v rodině či kruhu přátel vášnivé ekology, či ty, kteří se o životě bez odpadu chtějí dozvědět víc!

Takové dárky jsou praktické a dozajista se dočkají využití – nebudou sedět roky zavřené ve skříni. A když už mluvíme o praktických dárcích, ty se často podceňují. Ať je to cokoli, co někdo z vašich blízkých využije, snižujete jimi množství nechtěných vánočních dárků, které by se nahromadily v popelnicích či charitativních kontejnerech.

Tady je našich 5 top tipů na dárky, které najdete na našem e-shopu!

Pokud sháníte ekologický dárek a lámete si hlavu nad tím, čím zabodujete, vsaďte na jeden z našich dárkových kosmetických balíčků – ty zabodují vždy! Pro dámy i pro pány, malé i velké. Navíc tak ušetříte, oproti tomu, kdybyste kupovali všechny produkty zvlášť.

Tento nerezový box je jedním z našich oblíbenců. Pro děti na svačiny do školy, pro vás na obědy do práce, či prostě na uskladnění zbytků od večeře. Krom toho je tento box také vyrobený v retro stylu, kterému se plastové krabičky prostě nevyrovnají.

Když už jsme u těch retro výrobků tak u nich i zůstaneme. V naší vlastní řadě eko lahví na vodu Žíža najdete jeden z nejlepších ekologických dárků pro malé i velké. Stačí si vybrat vaši oblíbenou barvu – zelenou, bílou, nebo modrou?

Bea Johnson: Domácnost bez odpadu
Bea Johnson: Domácnost bez odpadu

Plánujete dárek pro někoho, kdo by o ekologii a životu bez odpadu chtěl zjistit víc? Tato kniha je nejlepší způsob, jak s tím pomoct!

Nerezová brčka na našem e-shopu před Vánoci frčí každý rok! Vašim blízkým pomohou nejen mít ekologické Vánoce, ale i celý další rok. Ideální to studených i teplých nápojů – tato brčka se v domácnosti neztratí!

E-dárky

Jednoduchý způsob, jak snížit dopad dárků na životní prostředí, je jednoduchá volba elektronického formátu. Knihy, filmy, videohry, dárkové karty… to vše můžete zakoupit digitálně, bez papíru či plastu. Je to jednoduchá změna, ale její dopad se během let nasčítá. A kdo by ještě potřeboval filmy na DVD? Nebo fyzické kopie počítačových her?

Pokud se vám například u knih nedaří sehnat elektronické kopie – nebo obdarovaný preferuje fyzickou knihu, vsaďte na nakupování z druhé ruky!

Dárky k nakousnutí

Víte, jaké dárky vždy zaručeně najdou úspěch? Jídlo a pití – ať je to kvalitní whisky, set káv a čajů nebo dárkový koš s kvalitními čokoládami a dalšími pochoutkami, kdo by neměl rád jedlé dárky? Takové dárky také mohou být velice ekologické, dejte jen pozor na několik detailů.

Za prvé, pozor na balení. Dárkové koše bývají zabalené v celofánu a plastové stuze – vyhněte se jim. Co se týče obsahu koše, vsaďte na lokální potraviny. Pozor také na maso a uzeniny, které mohou mít velmi vysokou uhlíkovou stopu – kupujte z ekologičtějších zdrojů či je vyměňte za méně škodlivé alternativy.

Pro děti – ekologické hračky

Děti se každý rok nemohou dočkat na rozbalování vánočních dárků a zdálo by se, že udělat ekologické Vánoce je s dětmi těžší – ale i dárky pro ně můžete pořídit ekologičtěji! Vyhněte se obloukem plastovým hračkám z řetězcových hračkářství a vsaďte na lokální výrobu z ekologických materiálů. Podívejte se po vašem okolí a najděte místní výrobce, nebo vyberte ekologické hračky na Zerowastelife.cz

Ekologické balení

Teď, když už máte dárky vybrané, jak je zabalíte? Časy třpytivých, nerecyklovatelných papírů a lepenky jsou pasé. Tyto tři metody vám pomohou snížit vaší produkci odpadu a připravit se na ekologické Vánoce!

  1. Noviny – tím nejjednodušším způsobem, jak zabalit dárky, je jednoduché znovupoužití starých novin. Ideální, pokud máte doma nějakého čtenáře, který si tištěné noviny kupuje raději, než je číst digitálně.
  2. Recyklovaný, recyklovatelný balicí papír – pokud vás pohled na novinové titulky pod stromečkem neláká, zkuste raději recyklovaný a recyklovatelný balicí papír. Lepence se můžete vyhnout použitím přírodního provázku.
  3. Látkové dárkové pytlíky – nejlepší zero waste varianta? Látkové dárkové pytlíky! Zabalte do nich dárky letos, příští rok, i ten další. Pokud je chcete využít opravdu naplno, přes rok je můžete použít k uskladnění kosmetiky, dětských hraček či kancelářských potřeb!
Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste