Už naše babičky využívaly různé zbytky z kuchyně pro výrobu levného a ekologického hnojiva. Co a na co používat? Nechte se inspirovat níže uvedenými tipy.

  1. Kávová sedlina – dá se používat několikrát do roka tak, že ji, vysušenou vsypete do hlíny ke květinám. Při přesazování květin ji můžete smíchat se substrátem. Zvýší tak podíl organického obsahu a zlepší drenážní vlastnosti hlíny. Uvítají ji i záhony s azalkami nebo oleandrem. U pokojových rostlin ji používejte pouze 2x ročně. Na venkovní záhony ji můžete nasypat 4x za rok.
  2. Slupky z jablek – umístěte je na dno květináče. Jak se postupně rozkládají, podporují mikrobiální procesy, které se odehrávají v květináči. Blokují odvod vody, tak pozor na přelévání.
  3. Voda z vaření – nesmí však být slaná. Využít se dá voda ze zeleniny, brambor (tu uvítají afrikány) a dokonce i z rýže (ta udělá dobře kolopejkám). Pěstujete-li doma okrasné palmičky a dracény, zalijte je občas vodou z čočky.
  4. Skořápky z vajec – usušené a jemně nadrcené. Vsypat je můžete do půdy, kde pěstujete rajčata, papriky nebo lilky. Do půdy uvolní vápník. Použít je můžete i na vápnění trávníku, jemně rozemleté.
  5. Jak na mšice – pomůže zředěný odvar z tabáku, kterým opakovaně stříkejte listy. Dalším šikovným pomocníkem je výluh ze slupek cibule. Ty nechte louhovat 4 dny, následně přelijte a nalijte přímo do hlíny.
  6. Popel ze dřeva ocení česnek, ale i celá zahrada.
  7. Banánové slupky – nakrájíme na menší kousky, zalijeme vodou a necháme louhovat, ve tmě, 2-3 dny. Výluh lze použít pro zálivku pokojových rostlin. Dodá jim vápník, fosfor a draslík.

Šikovným pomocníkem pro výrobu ekologického hnojiva je vermikopostér. Nejen, že si doma vyrobíte přírodní hnojivo, ještě zužitkujete biologický odpad. Že bydlíte v paneláku? Ale to vůbec nevadí. Vermikompostér si můžete pořídit i do panelákového bytu.

Další inspirace

I zbytky z kuchyně můžeme využít

I v paneláku můžete proměnit svůj bioodpad na kompost. Pomůže vám vermikompostér

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste