Zajímají vás inovace a novinky na poli udržitelnosti? Pak bude tenhle článek přesně pro vás. Našli jsme hned několik českých projektů, které si ohleduplnost k životnímu prostředí zvolily jako svůj hlavní cil.

Dressibly

Dalo by se říct, že start-up Dressibly se skládá ze dvou částí. E-shopu prodávajícího ekologické oblečení v duchu slow fashion a přednášek a workshopů, které mají za cíl zvýšit povědomí o uvědomělém oblékání, idejích slow fashion, stejně jako o tom, proč nepodporovat fast fashion řetězce.

Zakladatelé Dressibly se celkově rozhodli jít cestou ohleduplnou k životnímu prostředí, podporovat ekologické zemědělství a dbát na dobré pracovní podmínky i férové ohodnocení za odvedenou práci.

O tom, proč nepodporovat fast fashion s dočtete také v našem článku:

5 ekologických problémů rychlé módy

dressibly zero waste lige blog
Zdroj: Dressibly

Třídíme na sněhu

Lyžařská sezóna je už v plném proudu, takže není od věci podívat se na projekt, který si klade za cíl správné třídění odpadu kolem sjezdovek. Díky projektu Třídíme na sněhu se ve volnočasových resortech po celé České republice objevily unikátní tříkoše na tříděný odpad, které jsou z 97 % vyrobené z recyklovaných plastů. Jednotlivé resorty tak díky tříkošům šetří nejen přírodu, ale také finance za svoz a skládkovné směsného odpadu.

Třídíme na sněhu pak každý víkend v jiném areálu třídí a odměňuje všechny, kdo se do akce také zapojení – na programu jsou recyklované zimní sporty nebo recyklovaný kvíz.

Třídíme na sněhu blog zero waste life
Zdroj: Třídíme na sněhu

EcoHaus

EcoHaus je ekologická a šetrná alternativa klasického pracího prášku. Tyhle prací papírky o 98 % lehčí než klasické prací prostředky, mají elegantní design a jsou bez toxického složení. A jak fungují? Papírek s účinným prostředkem se po umístění do pračky během 5 sekund rozpustí na ultra koncentrovaný gel, přičemž po něm nezůstanou žádné stopy. Prádlo pak bude jednoduše krásně čisté s lehkou vůní. Jeden papírek zvládne až 8 kg prádla a rozpustí se i při nízkých teplotách.

EcoHaus zero waste life blog
Zdroj: EcoHaus

Myco

Tento biotechnologický start-up zkoumá, vyvíjí a vyrábí funkční 100% přírodní materiály z houbového mycelia a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu. Veškeré výchozí suroviny jsou čerpány z lokálních, snadno dostupných a obnovitelných zdrojů. Při výrobě nejsou použity škodlivé chemické látky a nevzniká žádný další odpad. A až produkty doslouží, mohou se díky své 100% odbouratelnosti přírodními procesy stát třeba hnojivem. Obaly od Myco mohou sloužit jako náhrada za pěnový polystyren, krabičky a dárková balení, a mohou také posloužit jako fixační a ochranné prvky do kartonových krabic.

Myco obal na lahev
Zdroj: Myco

Forsage

Náplní projektu Forsage je boj s dramatickým úbytkem včel za pomocní IT technologie. K tomu používá vzdálený monitoring včelstev prostřednictvím senzorů tak, aby včelaři věděli, co jejich svěřenkyně potřebují. Zobrazená může být aktuální situace, historický vývoj v úlu, stejně jako za poslední týden, měsíc či půlrok. Včelař se tak například může dozvědět, kolik medu včely nanosily, kdy je čas na jejich krmení nebo zazimování. Technologie má také sloužit jako virtuální rádce například pro začínající včelaře.

Forsage vceli uly
Zdroj: Forsage


Bára Kocmánková

Jednou z nejdůležitějších věcí v mém životě je ohleduplnost k životnímu prostředí. Proto jdu už několik let cestou slow fashion, podporuji lokální výrobce, snižuji množství mnou vyprodukovaného odpadu a snažím se žít v rámci zdravého životního stylu. I když sem tam si zahřeším. :-) Jsem moc ráda, že prostřednictvím blogu Zero Waste Life můžu do světa šířit články, které se věnují udržitelnosti a doufám, že k ní inspirují co nejvíce čtenářů.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste