Na farmářském nebo zelném trhu, v obklopení čerstvou zeleninou, ovocem a farmářskými výrobky, jsem ve svém živlu. Nakupování surovin od lokálních prodejců pro mě představuje kombinaci zero waste stylu i zodpovědného přístupu ke zdraví těla.

V době, kdy jsem pravidelně jezdila do Brna, jsem se vždy těšila, až půjdu na Zelný trh, který hrál všemi barvami. Procházela jsem mezi stánky a s radostí vybírala zeleninu a ovoce, kterým nešlo odolat. Dnes už do Brna příliš často nejezdím, a proto nákupy čerstvé zeleniny řeším jinými způsoby, o které se s vámi podělím v poslední části článku.

Nejdříve se však zaměříme na důvody, proč je tolik přínosné nakupovat u farmářů:

Potěšíte své tělo sezónní zeleninou

Kromě toho, že sezónní zelenina vychází cenově levněji než zelenina z dovozu, pro tělo je mnohem přirozenější. Zatímco okurka v zimě tělo ochladí, kořenová (sezónní) zelenina zahřeje.

Přestože v zimě je nabídka sezónní zeleniny menší, neznamená to, že se z ní nedají vykouzlit výborná jídla, ať už hlavní chody nebo saláty. Stačí ji dobře ochutit, doplnit jinými nutričně výživnými surovinami a výborné jídlo je na stole.

Zatímco v klasickém obchodě nás může svádět sáhnout i v lednu po rajčatech nebo zmíněné okurce, v rámci farmářské nabídky máme na výběr jen to, co je skutečně sezónní.

Přinesete si domů kvalitnější a lokální suroviny

Farmářská vajíčka, kuře, sýr nebo kvalitní domácí sušenky jsou snem každé maminky. V dnešní době je více než kdy jindy důležité své tělo maximálně podporovat, a kvalita surovin, z kterých připravujeme jídlo, je v tomto tématu zásadní. Sama, pokud mám na výběr, volím lokální plodiny vypěstované bez chemických postřiků, což farmářské produkty často splňují.

Budete více zero waste

Na farmářské trhy můžete vyrazit s látkovými pytlíky a taškou, které lze opakovaně používat až do roztrhání. Nesetkáte se s žádnými zbytečnými plasty, kterým se v obchodě často nevyhnete.

Mrkev z trhu, která je ještě špinavá od hlíny, také obvykle vydrží mnohem déle než mrkev ze supermarketu. Nestává se mi tedy, že bych musela vyhazovat zkažené nebo staré kusy a nechtěně tak jídlem plýtvat. Dále, pokud vím, v jakých podmínkách je zelenina vypěstovaná, můžu ji zpracovat včetně natě (z které připravím např. pesto nebo polévku) a množství odpadu je tedy minimální.

Podpoříte českou ekonomiku a lidi, kteří svou práci dělají srdcem

Koho jiného podpořit než lokální a české výrobce? Pokud nechcete v supermarketech neustále studovat místa dovozu, farmářské trhy jsou jasnou volbou. Také podpoříte ty, kteří svou práci velmi často dělají srdcem, což je velká přidaná hodnota.

Budete udržovat lidský kontakt

Miluju, když můžu s člověkem, od kterého na trhu nebo v maličkém farmářském obchůdku nakupuji, prohodit pár slov. Věřím, že právě díky těmto pár slovům můžeme do našeho života vrátit přirozenou lidskou komunikaci, která se v současné době pod náporem moderních vymožeností vytrácí. 

Jak začít nakupovat, pokud nemáte v okolí farmářské trhy?

Pokud bydlíte na vesnici, zeptejte se, jestli někdo ve vašem okolí nenabízí domácí vajíčka, kuřata nebo na zahrádce vypěstovanou zeleninu. Spousta lidí má (obzvláště v létě) přebytky a jsou rádi, když je mají komu udat. Sama takto téměř po celý rok nakupuji zeleninu od lidí, kteří mají v naší vesnici své hospodářství.

Dále se můžete porozhlédnout, zda nemáte v blízkosti bydliště možnost odběru farmářských bedýnek (dnes je tato nabídka široká a na internetu najdete velké množství dodavatelů) nebo využití nákupu na Scuk.cz. Výhodou obou těchto možností je, že si můžete vybrat produkty dle množství hnojiva, které bylo pro výrobu použito. Ve spoustě menších městeček také najdete obchůdek s kvalitními farmářskými výrobky, kde seženete např. farmářská vajíčka, sýry i pečivo.


Martina Čampulová

Jsem maminka, která nedokáže žít bez přírody. Protože ráda píšu a sdílím informace, rozhodla jsem se začít přispívat svými myšlenkami a zkušenostmi na blog Zerowastelife.cz. Kromě přírody a rodiny je mou velkou láskou osobní rozvoj. Skrze rodinné konstelace i další metody provádím ostatní při objevování vlastního nitra a hledám způsoby, jak žít harmoničtější život.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste