Vracíte se Vy, nebo Vaše děti v září zpátky do školy? Začátek školního roku je pro školáky a rodiče často období stresu, obzvlášť pokud se snažíte limitovat množství odpadu, který Vaše rodina vytváří. To je patnáct nových sešitů, nová aktovka, tužky, pera, propisky, svačiny, učebnice… a samozřejmě nové oblečení, protože bůhví, proč do nového školního roku v soudobé společnosti nemůžeme vkročit v loňských džínách.

Zpátky do školy: děti ve třídě

Některé z těchto tipů samozřejmě můžete využít, pokud se na podzim chystáte (zpátky) na univerzitu. Nezapomeňte ale vyčkat na článek napsaný speciálně pro univerzitní studenty, který pro Vás chystáme na příští týden!


Potřebujete ve svém životě více bezodpadových tipů a inspirace? Pak nezapomeňte omrknout následující články!


1.    Recyklované sešity nebo elektronické poznámky

Hromádka recyklovaných sešitů
Recyklované sešity dnes seženete v každém papírnictví!

Nakupování sešitů je nedílná součást návratu zpátky do školy. Tomuto zdroji odpadu se, alespoň u základních škol, těžko vyhýbá. Ujistěte se však, že nakupujete výlučně recyklované sešity, znovu používáte ty, které Vám poloprázdné leží doma a místo plastových obalů vyzkoušejte papírové, které jednoduše vyrobíte doma. A pokud se ani plastovým obalům kvůli školním předpisům nebo vybíravým učitelům nevyhnete, vynasnažte se používat každý rok ty samé, dokola.

Pro středoškoláky je tento proces naštěstí často o hodně jednodušší. Nikdo po Vás nevyžaduje plastové obaly, přesná čísla stránek v sešitech a často ani sešit samotný. Dnes již hodně středních škol, nebo alespoň někteří učitelé na nich, dovolují studentům psát poznámky na laptopu. Proto, pokud už doma laptop máte, nezapomeňte takových možností využít. Bohužel ale i někteří středoškolští učitelé nechtějí vidět počítače v hodinách a pro takové případy se opět obraťte na recyklované sešity, které používejte do poslední stránky.

2.    Je to třeba?

Když tak vzpomínám na svou dobu na základní a střední škole, období „zpátky do školy“ bylo často synonymem k nakupování spousty zbytečností, bez kterých bych si bez problémů vystačila. To často znamenalo novou aktovku, i když ta stará byla stále ve skvělém stavu, nebo výlety do obchoďáku pro další haldy oblečení, jen abych „správně vkročila do nového školního roku“. Když kupujete školní batohy a aktovky, nebo školní oblečení, myslete na kvalitu a nadčasový vzhled. Buď investujte do lepších, etických značek, a nebo je kupte z druhé ruky za super cenu (druhá možnost je samozřejmě ekologičtější, jelikož k nákupu z druhé ruky nemusí být použity žádné nové materiály). Ale především se zamýšlejte: opravdu je to třeba?

3.    Projděte sekáče a antikvariáty

Antikvariát

Mnohé potřeby i ne-tak-úplně-potřeby do školy seženete z druhé ruky, od učebnic po oblečení. Některé antikvariáty se dokonce specializují na středoškolské učebnice, školy organizují prodeje starých učebnic od předešlých studentů… pokud jste na střední, není žádná výmluva, proč z druhé ruky nekupovat. A pokud si na návrat zpátky do školy chcete udělat radost oblečením, nezapomeňte tak udělat v second handu: o tom, proč jsou sekáče skvělé a my je máme mluvíme často. Pokud je ale pro Vás nakupovaní oblečení z druhé ruky novinkou, nezapomeňte přečíst náš článek, ve kterém ho rozebíráme dopodrobna!

4.    Žádné nudné svačiny!

Domácí svačina v nerezové krabičce

Dávnou už odbily dny, kdy domácí svačinu představoval dřevorubecký krajíc namazaného chleba! Ač si školní svačiny připravujete pro sebe, nebo pro děti, Vaše možnosti jsou neomezené. Pomazánky a obložené sendviče, zelenina a ovoce namáčené do arašídového másla, humusu, dipu…, nebo třeba i domácí tyčinky z ovesných vloček a sušeného ovoce. Fantazii se meze nekladou a kupované balené svačiny se ničemu, co připravíte doma nevyrovnají. Že na přípravu domácí svačiny není čas? Pak popadněte látkový pytlík či bees wrap a nechte si svačinu koupenou v pekárně nebo i supermarketu zabalit do nich.

5.    Stop plastu!

Otevírání nerezové flašky

Limitujte používání plastových pomůcek všude, kde můžete. Vybírejte dřevěná pravítka, kovová kružítka, kovové krabičky, voskové wrapy a látkové pytlíky na svačiny, nebo nerezové lahve na pití. Protože ať jsou plastové produkty sebetrvalejší, ve výsledku se stejně stanou pouze plastovým odpadem, který se stěží zrecykluje a bude znečišťovat naši planetu ještě stovky let.


Zpátky do školy: děti ve třídě

Který z našich tipů pro Vás byl novinkou? A jakými radami se při návratu zpátky do školy řídíte vy? Dejte nám vědět v komentářích a nezapomeňte sledovat náš Facebook, ať nepřijdete o žádný nový článek.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste