Chcete, aby vaše děti měli k zero waste blízko už od malička? Jde to, stačí jim jít příkladem, inspirovat je a udělat z udržitelnosti zábavu. Jak? Máme pro vás dávku inspirace.

Není hračka jako hračka

V reklamách i letácích to doslova přetéká pestrobarevnými třpytivými a blikajícími hračkami. Většinou jsou vyrobené z plastu, jejich kvalita je chatrná a putují k nám přes půl zeměkoule. Dopřejte svým dětem raději hračky vyrobené z ekologických materiálů a bez škodlivých látek. Díky tomu nijak neohrožují zdraví dětí, stimulují jejich mozek a jsou šetrné i k životnímu prostředí.

Nechejte taky své děti objevovat přírodu a rozvíjet jejich kreativitu a fantazii.

Zero waste produkty pro domácnost
Zdroj: Canva gallery

Udržitelnost, kam se podíváte

Když budete doma používat zero waste produkty, děti si k nim vytvoří vztah a budou je brát jako přirozenou součást života, které se budou držet i nadále. K takovým základním výrobkům patří například:

Recyklovat je fajn, ale nevytvářet odpad ještě lepší

Už od školky se dětí učí, jak správně třídit odpad, a co patří do které barevné popelnice. Jenže –  ještě lepší je žádný odpad vůbec nevytvářet. Proč? Například u vytříděných plastů se jich k dalšímu zpracování dostane jen 20, maximálně 30 %. Zbytek skončí na skládce nebo ve spalovně. 

Udělejte si proto doma s dětmi malý pokus. Zkuste jeden týden fungovat bez ohledu na udržitelnost a vyprodukovaný odpad si postupně ukládejte. Druhý týden to vyzkoušejte v duchu zero waste a opět – odpad vyprodukovaný v tomto týdnu si také uskladněte. Budete tak mít krásný praktický příklad a porovnání. Zároveň je dobré dětem říct, že i když vyprodukovaný odpad nevidíme, pravidelně ho přeci odváží popeláři, neznamená to, že jen tak zmizí.

Trh s lokálním ovocem a zeleninou
Zdroj: Canva gallery

Společné vaření z lokálních potravin

Nechejte děti vymyslet například víkendové menu, včetně upečení moučníku, a vyrazte společně na nákup. A to pěkně na trh s ovocem a zeleninou, stejně jako do malých krámků a bezobalových odpadů.

Doma si také popovídejte o tom, jaká byla cesta každé položky z vašeho nákupu od výrobce, přes zpracovatele, až do vaší tašky. Doma si na pomoc k ruce vezměte i mapu nebo globus, na kterém si ukážete rozdíl v tom, kdy k nám cibuli putuje například až z Egypta vs. od místního zemědělce. 

Ze surovin potom nechejte děti uvařit oběd, za případné drobné asistence, a potom správně uskladněte zbytky, které potom samozřejmě zpracujte. Nezapomeňte ani na bio odpad, který můžete dát na kompost. Ten můžete mít klidně i v paneláku s pomocí vermikompostéru.

Inspiraci najdete i v našem článku Zbytky z kuchyně a zero waste.

Upcycling a vyšívání pro děti
Zdroj: Canva gallery

Upcycling pro šikovné ručičky

Textilní průmysl je jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí. Podívejte se s dětmi o na téma slow fashion a fast fashion a ukažte jim, že krásné oblečení nemusí pocházet jen z obchodů ve velkých centrech. Jděte jednou na nákup do lokálního krámku s oblečením, potom zase do second handu a naučte je základní ruční práce, díky kterým si mohou drobně poškozené oblečení opravit nebo upcyklovat a ne je hned vyhazovat. S kousky, které jsou už opravdu na odpis si udělejte výlet ke kontejneru na textil. 

Nezapomeňte děti oblečení naučit i správně třídit a prát, aby jim co nejdéle vydrželo. Dejte jim třeba za úkol správně roztřídit špinavé prádlo podle barev a případně i podle materiálu.

Podívejte se i na články:

5 tipů, kam se starým a vyřazeným oblečením

Proč nakupovat v sekáči + 5 tipů, jak na to

Ekologické problémy rychlé módy

Zero waste hrou

Připravte pro své děti sérii výzev, za které budou sbírat body a hezké odměny. Doma si můžete také připravit ceduli pro průběžné zaznamenávání výsledků, poznatků a inspirací, a udělat si z výzev ještě větší zábavu. A do jakých výzev se pustit? Záleží na vaší fantazii. Může jít například o:

  • výrobu vlastní přírodní kosmetiky
  • výrobu domácího osvěžovače vzduchu, repelentu nebo dezinfekce
  • úklid koupelny nebo kuchyně s pomocí přírodních pomocníků
  • zašití díry v tepláčcích nebo tričku
  • sestavit si úsporný jídelníček na celý týden
  • vyrobit si dekorace pouze z přírodních materiálů nebo “odpadu”
  • výrobu recyklovaného papíru
  • výroba rukavic ze starých ponožek
  • zašívání drobných dírek na oblečení
  • vytvoření veselých záplat na venkovní oblečení
  • jednoduché výšivky křížkovým stehem

Inspiraci pro některé výzvy můžete najít v článcích:

Domácí osvěžovače vzduchu

Výroba domácí kosmetiky

Výroba zubní pasty snadno a rychle

Domácí prostředky pro ekologický úklid

Upcycling výšivkou


Bára Kocmánková

Jednou z nejdůležitějších věcí v mém životě je ohleduplnost k životnímu prostředí. Proto jdu už několik let cestou slow fashion, podporuji lokální výrobce, snižuji množství mnou vyprodukovaného odpadu a snažím se žít v rámci zdravého životního stylu. I když sem tam si zahřeším. :-) Jsem moc ráda, že prostřednictvím blogu Zero Waste Life můžu do světa šířit články, které se věnují udržitelnosti a doufám, že k ní inspirují co nejvíce čtenářů.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste