Napadlo vás někdy, kolik věcí miminko doopravdy potřebuje k životu? Případně kolik z těch opravdu nezbytných se dá pořídit v duchu zero waste? Věřte nám, není jich málo a vašemu děťátku poskytnou opravdu vše, co potřebuje, a to včetně odpovídajícího komfortu a péče. Čtěte dále a nechejte se inspirovat zero waste tipy pro nejmenší.

Jednorázové vs. látkové pleny

Jednorázové pleny jsou pro naše životní prostředí velkou zátěží. Víte například, že jedné klasické plence trvá celých 450 let než se rozloží? Aktuálně jsou dostupné i takové, které jsou pro přírodu menší zátěží, a pak tu máme staré známé – látkové pleny, které v posledních letech zažívají nový boom. Někteří lidé si je ale stále spojují s jistým nekomfortem a spoustou práce. Přitom na trhu najdete i plně funkční látkové plenky, z eko materiálů a v krásném provedení. Ano, můžete namítnout, že se s nimi pojí vyšší spotřeba vody v průběhu praní. Pokud ale vezmete v potaz množství odpadu, které dítě používající jednorázové plenky během prvních dvou let života vyprodukuje, vítězí látkové pleny na plné čáře. Vyzkoušejte je prozatím alespoň na doma a uvidíte.

Kromě pořízení samotných látkových plen je potřeba myslet také na vhodné separační vložky a svrchní kalhotky.

Miminka a látkové pleny
Zdroj: Canva gallery

Voda a každodenní koupání

Každý rok tu máme stále větší sucho. Proto bychom měli s vodou zacházet šetrně a vědomě. A to především u čištění zubů, mytí a koupání. Vodu po koupání miminka například používejte pro splachování toalety. V případě, že používáte pro mytí vodu čistou, klidně i pro zalévání zahrady a kytek v květináčích. Pamatujte také, že v zimních měsících není potřeba miminko koupat každý den. Pokožka si totiž sama vytvoří ochranný film, které časté mytí narušuje.

Dětská kosmetika

V této oblasti vybírejte vždy přírodní a šetrnou kosmetiku. Uděláte tím radost nejen sobě, miminku, ale také životnímu prostředí. Případně si vlastní pečující pomocníky můžete zkusit vyrobit sami, a to v bezobalové variantě – na internetu najdete celou řadu inspirace.

Stejně tak můžete prát šetrně i dětské plenky a oblečení. Například díky ekologickým pracím prostředkům nebo s domácím práškem z kokosového mýdla a sody na praní.

Koupání miminek a přírodní kosmetika
Zdroj: Canva gallery

Miminka a slow fashion

Miminka rostou jako z vody! Takže není divu, že bodíčka, dupačky nebo polodupačky nezvládnou ani pořádně vynosit. Vyzkoušejte tedy oblíbenou výměnu dětského oblečení mezi kamarádkami, rodinou a známými, případně i online na platformách jako je Vinted, nebo Ebuu. Oblečení můžete koupit, vyměnit i prodat. V případě, že je potřeba opravdu nový kousek, podívejte se po takovém, který je z přírodního materiálu, nejlépe z biobavlny. Nebo ho zkuste ušít!

Psst! Swapování (výměna) nebo pořizování věcí z druhé ruky hezky funguje také u dětských hraček, autosedaček, nosících šátků, kojících polštářů a dalších užitečných věcí.

Ptali jsme se maminek

Na co? Jaké vybavení pro miminko opravdu potřebovaly a využily. Klidně do komentářů přidejte i svůj názor a tipy!

  • Šatek a/nebo nosítko – skvělé na uspávání i procházky, především v místech, kde to s kočárkem moc nejde.
  • Autosedačka – pokud potřebujete dojíždět nebo cestovat, bez kvalitní sedačky se zkrátka neobejdete.
  • Látkové pleny a spol. – nové i z druhé ruky. Jednorázové si nechejte jako „krizovku“, když nebudete doma. Jestli chcete vyzkoušet bezplenkovou metodu, nemusíte kupovat nějakou speciální misku – postačí ta obyčejná z kuchyně a venku trávník.
  • Deka na hraní a hračky – pro vyhrazení prostoru využijte deku, třeba i vlastnoručně ušitou. Z hraček se pak osvědčily klasické hrazdičky a pár dalších. Ty nám dala především rodina, kterou jsme informovali, že preferujeme hračky z přírodních materiálů, funkční a takové, které děťátko pomáhají rozvíjet.
  • Oblečení – z druhé ruky, vyměněné, darované od rodiny. Sami jsme téměř nic nového nemuseli kupovat.
  • Kosmetika – šli jsme co nejvíc přírodní cestou kokosového oleje, bambuckého másla. Případně sáhli po české přírodní kosmetice. Ale tady platí – všeho s mírou a hlavně citlivě. U „uchošťourů“ jsme pak měli ty bambusové.
  • Vanička nebo kyblík – každému vyhovuje něco jiného. Teplotu jsme měřili loktem a na umytí zadečku používali například neparfémované olivové mýdlo nebo čistou vodu.
  • Kočárek – hodí se i když máte šátek nebo nosítko, určitě ho čas od času využijete.
  • Postýlka – někdo ji má, jiný ne. Miminko s vámi může klidně spát i v posteli, záleží na tom, co vám vyhovuje víc. Jestli budete preferovat postýlku, pak určitě pořiďte i monitor dechu.
  • Přebalovací pult/ podložka – nemusíte nutně hned pořizovat přebalovák, ale klidně jen přebalovací podložku, kterou použijete na zemi i na desce ze starého kuchyňského stolu, stejně jako při cestování.

Bára Kocmánková

Jednou z nejdůležitějších věcí v mém životě je ohleduplnost k životnímu prostředí. Proto jdu už několik let cestou slow fashion, podporuji lokální výrobce, snižuji množství mnou vyprodukovaného odpadu a snažím se žít v rámci zdravého životního stylu. I když sem tam si zahřeším. :-) Jsem moc ráda, že prostřednictvím blogu Zero Waste Life můžu do světa šířit články, které se věnují udržitelnosti a doufám, že k ní inspirují co nejvíce čtenářů.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste