Není žádným překvapením, když Vám povím, že dnešní společnost je zaplavena odpadem. S příchodem plastů se začaly vyrábět méně kvalitní a levnější výrobky, často na jedno použití.

Zero waste je takovým „návratem ke kořenům“. Naši předci nežili v době, kdy si mohli dovolit plýtvat. Věci, které využívaly, se dědily, opravovaly, předělávaly na věci pro jiné užití a všechny materiály se už tenkrát nevědomky recyklovaly a znovu používaly. Proč? Protože to žádala doba a životní styl. Dnes už se takovými věcmi zaobírat nemusíme. Jestliže se nám roztrhlo tričko, hodíme ho do koše a jdeme si koupit nové. Nevyužijeme možnosti použít tuto httku na výrobu jiné věci.

Co to tedy zero waste život je?
Už z názvu zero waste (v překladu – nulový odpad) si můžeme vyvodit, že půjde o snížení produkce odpadu. Je to styl života, který hledá v moderní společnosti způsoby, jak produkovat méně odpadu. Jde o změnu myšlení s jediným cílem: Zachovat naši planetu budoucím generacím. Jak na to si povíme o kousek dál.

Pyramida zerowaste života

Pokud jste si o zero waste něco zjišťovali, určitě jste zahlédli jakési pyramidy či pravidla 5R pro život bez odpadu. Jsou to jednoduché pomůcky, jak se postupnými kroky dostat na dno koše a my si je teď rozebereme.

pravidlo zero waste pyramida
Pyramida zero waste – pravidla 5Z

1. Zamítnout

Toto je první pravidlo, kterým by se měl řídit každý, kdo se rozhodl začít se zerowaste. Odmítat? Ale co? To co nepotřebujeme. Stačí začít velmi zlehka. Potřebujeme tento igelitový sáček, který vyhodíme hned, jak se vrátíme domů? Ne. Tak ho odmítneme. No, ale do něčeho to pečivo dát musíme. Proč nepoužít něco, co můžeme využít znovu, třeba bavlněný pytlík, se kterým budete pečivo nakupovat do budoucna.  To byl pouze příklad. Není potřeba odmítat hned a vše, je ale potřeba si uvědomovat, že odmítat musíte. Postupem času se z odmítání věci na jedno použití stane oblečení, které můžeme kupovat v second-handech či elektronika, kterou často kupujeme, ačkoliv ta, kterou vlastníme, stále slouží.

Odpadu se můžeme zbavit tak, že jej vůbec nekoupíme. Tento problém často nastane v supermarketech, kde je balené v podstatě vše. Pokud koupíme sklo či papír, jednoduše je zrecyklujeme. S plasty už je větší problém. Proto doporučuji vyhledávat farmářské trhy či bezobalové obchody, kde se těmto problémům snadno vyhnete.

2. Zredukovat

Opravdu používáte všechny věci, co vlastníte, nebo jsou spousta z nich jen chytače prachu? Vytřiďte věci, které opravdu potřebujete a používáte a darujte či prodejte ty, které u Vás jen tak přežívají. Tomuto procesu se také říká de-cluttering, lidově řečeno generální úklid. Je jedno, jestli začnete u sebe ve skříni či v kuchyňské polici, důležité je, abyste si svůj život zjednodušili a věci, které už nepoužíváte, z něj vyhodili (Samozřejmě je nevyhazujte! Je spousta lidí, kteří tyto věci ocení. Charitativní organizace či secondhandy jsou vždy správnou volbou). Tento bod jde ruku v ruce s prvním, to dá rozum, když je to pyramida, jelikož Vaše odmítání velmi sníží počet nepoužívaných věcí u Vás doma. Nejenže tímto krokem uděláte prostor ve fyzickém světě, potěší Vás to i na duši.

3. Znovupoužít

Je to velmi jednoduché, využívejte věci, které máte, do maxima. Popřípadě, pokud to nemáte, kupte tu věc kvalitní, aby se dala používat co nejdéle. Jako příklad bych mohla uvést pet lahve. Každý jich měl doma tisíc a jednu, jsou všude kolem nás, až jde hlava kolem. A co kdyby člověk koupil nerezovou lahev a tu používal a používal a používal a ona stále fungovala tak jak má? Dalším skvělým příkladem je oblečení. To si můžete koupit sice nové, ale co takové secondhandy, o kterých už tady padla řeč několikrát? Tam častokrát naleznete doslova poklady za pár kaček a ještě k tomu ušetříte životní prostředí. Také je třeba snažit se opravovat věci, které nejsou na dobro ztraceny. A ty, co už se opravit nedají, využijte na nové věci. Máte džíny, které už jsou prosezené a seprané? Ušijte si z nich něco, třeba vak!

4. Zrecyklovat

Ohledně recyklace je potřeba se vzdělávat. Mnoho lidí si myslí, že co hodí do barevných kontejnerů, to se zrecykluje. Pravda je však jiná. Sklo, papír a kovy se dají jednoduše recyklovat. U všech těchto materiálů se při recyklaci šetří energie. Třeba recyklace jediné hliníkové plechovky dokáže ušetřit dostatek energie k tomu, abyste mohli mít tři hodiny puštěnou televizi.

Plast v tomto ohledu také šetří energii, jeho recyklace je lehce složitější. Ne všechen plast, který koupíte, zrecyklovat lze. Proto je lepší se mu vyhýbat. Stejně jako papír se nedá zrecyklovat do nekonečna, na rozdíl od skla. Papír však můžeme lehce rozložit, přičemž o plastu si toto můžeme jen nechat zdát. Je důležité recyklovat. Ale není to spása všeho odpadu. Ne všechen odpad, který vyhodíte na zrecyklování, se zrecykluje! Proto si zjistěte, co můžete a nemůžete recyklovat ve Vašem okolí. Poté se můžete řídit v obchodech, co můžete koupit s obalem, abyste ho poté zrecyklovali či znovupoužili.

5. Zkompostovat

Dostáváme se k závěrečnému bodu pravidel 5R a tím je kompostování. V dnešní době můžete kompostovat jak v rodinných domech se zahradou, tak v garsonkách uprostřed rušného města. Stejně jako u recyklace je zde třeba se vzdělat a zjistit, jak můžu kompostovat, s čím a co. V některých městech existují ekodvory s kompostem, takže tam stačí Váš bioodpad pouze zavést. Některá města dokonce nabízejí bio popelnice na tento odpad. Kompostovat můžete nejen „živý“ odpad, ale také zrecyklovaný papír, bambus a mnoho dalších materiálů. Jak už jsem zde zmínila, je třeba se v těchto směrech vzdělávat.

Říkáte si, proč byste měli vůbec zero waste být? Na toto vám odpoví náš článek na téma Recyklace: Proč planetě nestačí? nebo Makroproblém s mikroplasty: kde se berou, co je s nimi špatně a jak se jich zbavit?

Minimalizovat odpad je správná věc, stejně tak myslet na naše životní prostředí a my všichni se na tomto můžeme podílet. Stačí do toho vložit špetka energie, která se Vám obratem vrátí. Zerowaste je o radosti. O poznávání nových způsobů a zvyků. O seznámení se s lidmi, kteří takto žijí. Nebojte se začít. Stačí malé krůčky, ne revoluce a převraty, a Váš život se postupně stane bezodpadovým.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste