Často se setkáváme s představou, že recyklace je zero waste. Tedy že pokud chcete žít život bez produkování odpadu, tak třídění je váš nejlepší kamarád. Když se produkt pošle do továrny, kde z něj uělají nový, tak se přeci žádný odpad nevytvoří, ne? Kdyby recyckolvání takto fungovalo, bylo by to vážně super. Ve většině případů se ale toto přesvědční nesetkává s realitou. Je pravda, že některé materiály lze recyklovat téměř do nekonečna, ale kolik odpadu se skutečně dostane k recyklaci, to je něco jiného.

Proč jsou plasty nepřítel číslo jedna?

Začneneme s pravděpodobně největším problémem, kvůli kterému recyklování nemůže fungovat jako dlouhodobé řešení: plasty. Věděli jste, že jen 9% plastu se zrecykluje? Mnoho plastových obalů a výrobků se skládá z více různých materiálů, a proto je recyklace nemožná. Příklad? Třeba jednorázové kelímky na kávu, které jsou zevnitř potaženy vrstvou plastu (takže ať vám kavárna tvrdí, že je recykluje jakkoli zarputile, dost rádi bychom viděli, jak toho hodlají dosáhnout).

Další problémem je také barva: aby se recyklace vyplatila, musí se nejdřív nahromadit dostatek plastových výrobků stejné barvy, proto se například skoro nikdy nerecyklují brčka. Vyrábí se v tolika různých barvách a hromadit je by se nevyplatilo – vždyť továrny, kde se odpad recykluje, jsou taky byznys motivovaný výdělkem.

No a kolikrát jde takový plastový výrobek přeměnit na nový, než se stane nerecyklovatelným? Sedm až devětkrát. A ač je plast rozhodně nejhroším případem, když přijde na recyklování, nejedná se tento problém jen jej.

Papír: ne tak ekologický, jak jste si možná mysleli

Papír je ale daleko lepší, ne? Pokud berete v potaz, jak škodlivý je přírodě po tom, co skončí ve spalovně, na skládce, či v moři, pak rozhodně ano. Jeho rozložení totiž nedává přírodě zabrat tolik, jako plast. Co se ale týče recyklace, není papír uplně výhrou. Lze ho totiž recyklovat pouze pět až sedm krát, než se stane nepoužitelným. Je tedy možná ekologičtější, než plast, když skončí na skládce, ale recykluje se ještě hůř. Zanedbatelný taky není ani počet stromů, který na všechen papír, který používáme, padne. A když má jen pět až sedm životů, opravdu si musíme psát poznámku na papír, když na to máme prostor na elektronických zařízeních?

Trocha dobrých zpráv…

Ale teď už nějaké veselejší zprávy, ať vám pořád jen nediktujeme, co je s čím špatně. Věděli jste, že sklo a kovy lze recyklovat skoro nekonečně? Pokud máte možnost, proč raději nevybrat produkty ve sklenicích, či plechových dózách a plechovkách? Mnoho z nich také nemusíte posílat do kontejneru, ale můžete využít na domácí zero waste kosmetiku, či čistící produkty, nebo si je nechat naplnit novými potravinami či kosmetikou v bezobalových obchodech.

…které ale mají své mouchy

Když už jsme ale u kovu, kolik z vás má poblíž domu tu možnost ho recyklovat? V některých městech a obcích jsou totiž kontejnery na kov velmi vzácné a pokud jej chcete recyklovat, musíte do sběrných dvorů. Řešení se tu nabízí tři. Buď se v místě svého bydliště zasadíte o zavedení recyklačního kontejneru na kov, což určitě pomůže nejen vám a planetě, ale i spoustě sousedů. Také můžete absolovovat pravidelné výlety do sběrných dvorů, berte ale na vědomí nejen všechen čas, který něco takového zabere, ale také palivo, které po cestě spálíte (pokud tedy nevezete plechovky v batohu na kole). Poslední možností, kterou volíme my, je vyhýbání se používání kovu. Pokud máte dostupnou možnost bezobalových alternativ, tak je tato varianta rozhodně nejjednodušší a ušetří vám spoustu času a energie.

A co tedy naší planetě pomůže, když ne recyklování? To je jednoduché: vy a vaše volba. Až půjdete příště nakupovat, zvolte si varianty, které jsou co nejméně zabalené, nebo si ještě lépe přineste pytlíky a karabičky vlastní. Nepoužívejte recyklaci jako výmluvu k tomu, kupovat obaly. Pojďte s námi dělat víc, než recyklovat! Že nevíte, jak nato? Co třeba začít s naším článkem pro zero waste začátečníky.

 

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste