Už vás někdy napadla myšlenka, že vaše vlastní snaha o zero waste a větší udržitelnost nic nezmění? Na světě je přece tolik lidí, kteří se o zero waste, přírodu a životní prostředí vůbec nezajímají nebo dokonce jdou proti nim. Drobné změny, které jsou ve vašich silách, potom vypadají jako kapky v moři.

Mě samotnou několikrát napadlo, že moje vlastní snaha žít více udržitelně má na přírodu a stav naší planety zanedbatelný dopad. Zároveň však vnímám, že za rozhodnutím žít více dle principů zero waste a udržitelnosti stojí především přijetí vlastní zodpovědnosti – jestli se chováme v souladu se svými hodnotami nebo jestli schováváme hlavu do písku.

Od vlastní zodpovědnosti často utíkáme

Právě vlastní zodpovědnosti se však často vyhýbáme, protože nás nutí dělat kroky ke změně. Je proto jednodušší vlastní zodpovědnost nevidět a stěžovat si na to, co vše dělají ostatní špatně.

Např. pokud dostaneme chuť na humus, je pro nás jednodušší koupit si jej v supermarketu (zabalený do plastu) než vyrobit doma, přestože to není nijak náročné a navíc nás to pravděpodobně vyjde levněji. Při pohledu na množství vyprodukovaných plastů se pak chytáme za hlavu. Z pohodlnosti často zamítáme i další podobné kroky k zero waste životnímu stylu s tím, že to stejně nemá cenu, protože dalších x miliard lidí na planetě nic nezmění.

Přijetí vlastní zodpovědnosti však rozhodně neznamená jen nepříjemné změny

Pokud však vlastní zodpovědnost přijmeme a začneme se sami sebe ptát, co můžeme udělat pro změnu, změní se mnohem více, než se na první pohled zdá. Vystoupíme z role oběti a staneme se tvůrci. Přestaneme být zmítáni životem a naopak začneme dělat vědomé kroky k tomu, co je nám blízké. Budeme vědět, že se chováme v souladu se svými vnitřními hodnotami.

Sama věřím, že vše je propojené a jakákoliv změna každého z nás se zapisuje do kolektivního vědomí. Pokud se tedy rozhodneme, že např. přestaneme používat zbytečné jednorázové plasty, nejen že můžeme inspirovat ostatní ve svém okolí, ale přirozeně toto rozhodnutí přinášíme i do kolektivního vědomí.

Jak jste na tom se zero waste stylem vy?

Možná si už nějakou dobu pohráváte s myšlenkou žít více zero waste, ale nevíte, kde začít. Potom se inspirujte v článcích na našem blogu, např.:

Zero waste pro každého: 4 malé změny, které zvládnete i vy

Věci, které již nekupuji (protože žiji zero waste)

5 zero waste způsobů, jak ušetřit peníze

75 zero waste tipů


Martina Čampulová

Jsem maminka, která nedokáže žít bez přírody. Protože ráda píšu a sdílím informace, rozhodla jsem se začít přispívat svými myšlenkami a zkušenostmi na blog Zerowastelife.cz. Kromě přírody a rodiny je mou velkou láskou osobní rozvoj. Skrze rodinné konstelace i další metody provádím ostatní při objevování vlastního nitra a hledám způsoby, jak žít harmoničtější život.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste