Čisté rostlinné oleje jsou univerzální pomocníci při péči o pleť, tělo i vlasy. Hydratují a důkladně vyživují, aniž by tělo zatěžovaly škodlivými chemikáliemi. Navíc je můžete sehnat ve skleněných obalech, které jsou k přírodě mnohem šetrnější než ty plastové. Jaké rostlinné oleje na pleť, tělo a vlasy by neměly chybět ve vaší kosmetické výbavě?

1. Tamanu olej

Tamanu olej se získává lisováním za studena semen kalaby obvejčité. Díky svým protizánětlivým, antimikrobiálním a antimykotickým účinkům je ideální k péči o mastnou, citlivou a problematickou pleť. Pomůže vám s hojením jizev, akné, ekzémů, hmyzích štípanců a uleví i pokožce spálené od slunce.

2. Levandulový olej

Levandulový olej využijete při péči o pleť, tělo i vlasy. Jeho relaxační vůně vám pomůže zklidnit mysl, proto je výborný i na masáže. Jako pleťový olej vyniká schopností regulovat činnost mazových žláz, podpořit tvorbu kožních buněk a zklidnit podrážděnou pokožku. Vlasy posiluje, zklidňuje pokožku hlavy a především omezuje tvorbu lupů.

Pečující rostlinný olej na pleť a tělo

3. Avokádový olej

Avokádový olej, přezdívaný „olej krásy“, patří mezi nejlepší oleje na pleť. Vyniká především v péči o zralou a stárnoucí pleť, které dodává pružnost, regeneruje ji a vyhlazuje vrásky. Mezi výhody avokádového oleje patří i to, že je antialergický a rychle se vstřebává. Kromě toho pomáhá například také při léčbě ekzému, lupénky a popálenin.

4. Jojobový olej

Jojobový olej je vhodný k péči o všechny typy pleti. Oblíbený je i díky tomu, že se snadno vstřebává a nezanechává na pleti pocit mastnoty. Díky tomu, že jojobový olej neucpává póry, je vhodný i na problematickou pokožku se sklony k akné. Vlasům dodává lesk a hebkost a pomáhá zlepšit stav roztřepených konečků.

TIP: Připravte si výživnou masku na vlasy z domácích surovin!

5. Kokosový olej

Kokosový olej je opravdu všestranným pomocníkem v péči o celé tělo. Můžete ho použít na odličování, holení, jako výživnou masku na suché vlasy a k ošetření suché a popraskané kůže. Skvěle se hodí také na masáže a poradí si i s menšími jizvami a striemi.

6. Arganový olej

Arganový olej, známý jako „marocké zlato“ je cenný olej na pleť i vlasy. Pleť vyživuje do hloubky, je ideální především pro suchou, citlivou a šupinatou pokožku. Vyniká také svými anti-aging účinky, vyhlazuje vrásky a pomáhá udržovat svěží a mladistvý vzhled pleti. Patří mezi „suché oleje“, po jeho použití nebude pokožka mastná a ulepená. Vlasy rovněž hydratuje, obnovuje a dodává jim lesk.

TIP: Jako podklad pod rostlinné oleje na pleť použijte květovou vodu, která podpoří jejich zklidňující a hydratační účinky.


Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste