V minulém článku jsme ve zkratce prošli historií zero waste a probrali odkud se vzalo a kam míří. V rámci něj jsme také zmínili Beu Johnson a její knihu Domácnost bez Odpadu, ve které postavila základy současného zero waste a vytyčila jeho principy v domácnosti. Jedním z těchto principů je obrácená pyramida pěti R, která slouží jako průvodce tím, jak omezit množství odpadu ve vašem domově. Když nevíte, jak se zbavit konkrétního zdroje odpadu, stačí projít kroky této pyramidy a aplikovat první metodu, která se v dané situaci hodí. Můžete ji použít jak na cestě k plně bezodpadovému životu, nebo jen jako pomocníka při některých rozhodnutích.

Bea Johnson: Domácnost bez odpadu
Bea Johnson: Domácnost bez odpadu

1.    Refuse = odmítněte

První krok pyramidy se soustředí na odmítání nepotřebných zdrojů odpadu. Odmítněte přijmout nebo koupit předměty, které do vaší domácnosti pouze přináší zdroj odpadu, či se odpadem brzy stanou. Tímto způsobem nejen omezujete množství odpadu, ale také snižujete poptávku po neekologických produktech. Pokud například u vstupu do metra odmítnete leták (a to samé udělají i ostatní řídící se stejnými principy), firma, která je rozdává, jich příště vytiskne méně, nebo si zvolí jiné (ekologičtější) způsoby propagace.

2.    Reduce = omezte

Při dalším kroku pro domácnost bez odpadu omezte množství věcí, které používáte. Toto nabízí možnost se zamyslet nad tím, co k životu opravdu potřebujete a bez čeho se můžete obejít. Věci, které nepoužíváte, by neměly zabírat prostor ve vašem domově.

Pojďme se podívat na jeden příklad. Možná jste dlouhé roky používali aviváž při každém praní. Během tohoto kroku máte šanci se zamyslet nad tím, jestli je to něco, co opravdu potřebujete, nebo něco, bez čeho se dokážete obejít. Jsou pozitiva používání něčeho, jako je aviváž, natolik důležitá aby převážila negativa co se týče ekologie a odpadu?

3.    Reuse = použijte znovu

Něco, co si mnozí z nás spojí se životem bez odpadu, je opakované používání toho, co už doma máte, nebo znovupoužitelných předmětů. Když narazíme na nějaký problém, který bychom vyřešili zakoupením řešení, často se ani nezamýšlíme nad tím, jestli nějaké možné řešení už nevlastníme. Pokud opravdu problém nedokážete vyřešit s tím, co už máte, kupte raději znovupoužitelné řešení, než jednorázové. Náš eshop zerowastelife.cz je takových znovupoužitelných alternativ plný, od látkových pytlíků na ovoce, zeleninu a pečivo po tuhý saponát který nahradí ten balený v plastových lahvích.

Nezapomeňte také, že můžete znovu použít něco, co dříve patřilo někomu jinému tím, že nakoupíte z druhé ruky – především co se týče oblečení!

4.    Recycle = recycklujte

Většina z nás byla od malička učena, že recyklace je nezbytná součást ekologického života. Tak proč je v pyramidě zero waste až tak nízko? Recyklace je skvělý způsob, jak dát některým předmětů druhý život. Kov a sklo totiž mohou být recyklovány v podstatě donekonečna, a proto nevytváří žádný opad. Buďte ale opatrní při recyklaci plastu – ten totiž nejde recyklovat v pravém slova smyslu – pouze ´downcyklovat´. To znamená, že při procesu recyklace plast ztrácí na kvalitě a většinou tímto procesem může projít pouze jednou. Pokud se jedná o plast, je lepší ho z vaší domácnosti vyřadit jedním z předchozích kroků.

5.    Rot = nechte shnít

Už kompostujete? Protože jestli ne, tak je na čase začít! Kompostování už dávno nevyžaduje zahradu, můžete si pořídit vermikompostér a kompostovat i v pohodlí bytu. Kompostování je nejlepší způsob, jak se zbavit zbytků jídla a dalších kompostovatelných odpadků jako kartonu. Pokud je pro vás kompostování novinka, na našem blogu najdete několik článků, které vám s ním pomohou, včetně průvodce bytovým i zahradním kompostováním, nebo detailní článek o tom, jak se starat o vermikompostér.

Kategorie: Ostatní

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste