Mravenci jsou nepříjemnost nejen na zahradě, ale i v domácnosti. Objevují se jak na venkově, tak dokonce už i v městských bytech. Velkou roli proti mravencům v domácnosti hraje prevence. Bojovat proti nim můžete i bez chemie, přírodní cestou.

Prevence je důležitá

Mravenci vyhledávají sladké. Velmi často je naleznete v cukřence, na lahvi s ovocným sirupem, v misce s kompotem, na ovoci nebo v pečivu. Není nic snazšího, než se zaměřit na prevenci. Sypké potraviny uložte do dobře uzavíratelných nádob. Sirupy a prostředky pro přípravu nápojů přelijte do uzavíratelných lahví a pro pečivo a sypké potraviny můžete využít látkové sáčky.

Také můžeme mravencům zabránit v tom, aby se do našich domovů dostali. Existuje celá řada ekologických způsobů, jak na ně:

  • Na okně pěstujte mátu, bazalku nebo levanduli. Získáte tak bylinky, které mravencům příliš nevoní a ještě je využijete pro ochucení pokrmů a nápojů.
  • Také eukalyptus není pro mravence přílišným lákadlem.
  • Otvory v oknech můžete potírat roztokem vody s citronem nebo majoránkou. Další možností je směs jedlé sody, cukru a vody v poměru 5:1:1.
  • Pokud máte rodinný domek, vysaďte pod okno česnek nebo cibuli. Po sklizni je nemusíte kupovat v obchodě, budete mít doma BIO zásoby.
  • Ani řebříček mravencům příliš nevoní.
  • Narazili jste na mravenčí cestičky? Nasypejte do nich kvasnice smíchané s cukrem nebo medem. Pomoci mohou i některé aromatické bylinky a koření – jalovec, skořice, majoránka nebo hřebíček. Vyzkoušejte také vysušenou kávovou sedlinu, pepř, sůl nebo pálivou papriku.

Domácí prostředky k boji proti mravencům

Máte-li doma místo, kde se mravenci shromažďují, dejte na něj plátek celeru posypaný solí a skořicí. Pomoci může i prášek do pečiva nebo zubní pasta. V době jejich největšího výskytu, což je především jaro a podzim, používejte pro úklid domácnosti octovou vodu.

Inspirace pro vás:

Úklid kuchyně bez chemie

Přírodní kosmetika

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste