Potřebujete vybrat dárek pro někoho blízkého a lámete si hlavu nad tím, čím ho potěšíte? Zkuste vyměnit klasiku – věcný dárek, kterým se třeba netrefíte do vkusu obdarovaného, za zážitek nebo poukaz. Zapojte svoji fantazii a vyrobte dárek od srdce.

Každý z nás má nějaké své sny. Některé uskutečníme a jiné si nedopřejeme. Zkuste tedy zapřemýšlet nad obdarovaným, co má rád, co ho těší a můžete jej podarovat třeba zážitkem nebo poukazem na služby či wellness víkend.

Vyrobte dárek na míru

Vyrobené dárky často potěší mnohem více, než ty koupené. Pokud jej budete vyrábět sami, víte, co dárek obsahuje, můžete upcyklovat, vdechnete tak nepoužívaným věcem nový smysl. Díky tomuto způsobu nevytváříte odpad a šetříte tak životní prostředí.

Vyrobit můžete přírodní mýdla, která jsou šetrná k pokožce. Víte, co obsahují a vyberete si sami suroviny, ze kterých je budete vyrábět.

Swapujte

Swapování si nachází své stálé příznivce. Swapovat můžete s jakoukoli věcí, kterou již nepotřebujete. Můžete ji vyměnit za jinou, nebo třeba za materiál, který použijete pro výrobu dárku. Existují různé skupiny, které se právě swapováním zabývají. Ušetříte si nejen finanční prostředky, ale také budete šetřit přírodu a životní prostředí. Kromě toho někomu můžete udělat radost věcí, kterou vy již nepoužíváte.

Jak na zero waste balení dárků?

Tady se opět hodí upcyklace. Pokud chcete darovat poukázku na služby, nákup nebo zážitek, můžete pro ni vyrobit obálku ze starých novin. Opakovaně použít se dá i již jednou použitý balící papír nebo jeho zbytky. Pro hmotný dárek použijte látkové sáčky, které se zase dají využívat opakovaně. Pro balení objemnějšího dárku můžete využít krabici, kterou již nepotřebujete a dozdobte ji třeba větvičkou, sušenou květinou nebo obtisky z tiskátek vyrobených z brambor. Tiskátka pak očistěte od barvy a můžete použít do vermikompostéru.

Inspirace pro vás

Jak začít se zero waste? Nechte se inspirovat

Otázky o zero waste

Změny pro zero waste

Co je dobré vědět, než začnete se zero waste

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste