Žít bez odpadu je jednoduché – jak vždy říkáme. Pro nováčky se ale svět zero waste může zdát komplikovanější, než je. Nevíte, kde začít, jaké zvyky omezit a jaké produkty přestat používat. Dnes jsme pro Vás proto dali dohromady 4 malé začátečnické změny, které Vám pomohou žít bez zbytečného odpadu: tipy na zero waste pro každého. Dali jsme si záležet, aby všechny naše tipy byly dostupné pro každého: jak finančně, tak časově. Věříme totiž ve svět zero waste pro každého, kde všichni můžeme udělat malé změny, které budou mít v součtu velký dopad. Pokud si všichni tyto malé změny osvojíme, uděláme pro životní prostředí a naši budoucnost více, než když bude hrstka lidí žít 100% bez odpadu.

Igelitové pytlíky: udržujte z dosahu dětí i dospělých

Na odstranění plastových tašek ze supermarketů se dnes už tvrdě pracuje a mnohé obchody už je nenabízí ani za příplatek. Čeho jsou ale obchody stále plné jsou igelitových pytlíků na ovoce, zeleninu a pečivo. Ty jsou těžko recyklované a často končí v moři, kde zabíjí mnohé mořské živočichy, kteří je polykají. Navíc mají minimální použitelnost: v obchodě do nich nandáme potraviny, v tašce doneseme domů, kde mnoho věcí z pytlíku vybalíme a vyhodíme je. Stojí to opravdu za to, když igelitové pytlíky můžeme tak jednoduše nahradit, nebo je u mnohých produktů, jako třeba banánů, můžeme úplně vynechat?

Igelitové pytlíky nejsou pod palbou zdaleka tolik, jako takšky – přitom jsou ale stejně škodlivé a nebezpečné, a především zbytečné!

Řekněte plastu ne a vybavte se látkovými pytlíky vyráběnými z bavlny – nejen že tedy přestanete používat stovky „igeliťáčků“ ročně, ale na rozdíl od látkových pytlíků ze syntetických látek ani nebudete přispívat k zamoření mikroplasty! Pytlíky Vám vydrží na roky do budoucna a jejich používání má obrovský dopad, a proto se tato malá investice určitě vyplatí.

Do schránky prosím nevhazujte letáky a neadresné tiskoviny.

Přesně taková cedulka Vám může ušetřit spoustu zbytečného odpadu. Ač mnohé firmy od strategie letákování upouštějí, jiné stále divoce rozhazují letáky všude kolem bez myšlenky nad tím, kam přistanou. Tento tip je z našeho seznamu nejjednodušší a nejlevnější na provedení, a přitom pro Vás může udělat velký rozdíl. Stejně tak odmítejte letáky rozdávané v metru nebo na ulici. A pokud Vás firma rozdávající letáky opravdu zaujme, zeptejte se, jestli si leták raději nemůžete jen vyfotit!

Čistá voda ve vaší lahvi i v oceánech

Otevírání nerezové flašky
Otevírání nerezové flašky

Mor jménem balená voda Vám asi představovat nemusím. Jednorázové PET lahve jsou vyráběny na jedno použití a ač je můžete naplnit opakovaně, po poměrně krátké době už není bezpečné plastovou lahev dále používat a musíte ji vyměnit za novou. Odpadu sice produkujete daleko méně, než kdybyste láhev po jednom použití vyhodili, stále ale používáte poměrně velké množství plastu.

Vzhledem k tomu, že nám v ČR z kohoutku teče voda kojenecké kvality, není důvod balenou kupovat z hlediska kvality. Navíc se v poslední době stále rozšiřuje množství veřejných pítek, restaurací a kaváren, kde si vlastní lahev můžete jednoduše doplnit.

Vyměňte proto balenou vodu za vlastní nerezovou, skleněnou, nebo dřevěnou lahev! Stále jsme Vás nepřesvědčili? Pak omrkněte jeden z našich starších článků, ve kterém proti sobě nerezové a PET lahve stavíme v duelu.

Bez brčka, prosím!

Naučte se tuto větu říkat pokaždé, když si objednáváte drink, limonádu, ledovou kávu, nebo cokoli jiného s nebezpečím nechtěného brčka. Proč jsou vlastně brčka tak špatná pro životní prostředí? Za prvé se v praxi vlastně nikdy nerecyklují – protože recyklační firmě by se nevyplatilo posbírat takové množství brček stejné barvy. Brčka potom často končí tam, kam si najde cestu spousta plastového odpadu: v oceánu. Tam se z nich nejen uvolňují mikroplasty, ale opět i ona mohou ublížit mořským živočichům: ať je to při spolknutí, nebo zabodnutí do jejich těla.

I brčka jednoduše a levně nahradíte, nebo úplně vynecháte. Na našem eshopu najdete brčka nerezová , bambusová i skleněná, která můžete používat stále dokola a vyčistit přiloženým kartáčkem. Krom toho, že pití z nich je příjemnější, než z plastových, jsou to i skvělé dárky pro Vaše přátele a kolegy, kteří toho tolik o světě zero waste ještě nevědí!


Kterou z těchto malých změn zavedete do Vašeho života jako první, a co už je u Vás na denním pořádku? Dejte nám vědět v komentářích a nezapomeňte sledovat naši Facebookovou stránku, kde se s Vámi podělíme o každý nový článek, takže Vám už žádný neuteče!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste