Jak se nám pomalu blíží Americký strašidelný svátek Halloween, rozhodli jsme se v dnešním blogovém příspěvku věnovat opravdu děsivému tématu: mikroplasty. Pro ty z vás, kteří s touto nepříjemností ještě nemají zkušenosti: jedná se o plastové částice menší než 5mm. Nachází se nejen v mořích, ale dokonce i v naší pitné vodě a nedají se vyfiltrovat v čističkách vody.

Odkud se mikroplasty berou?

Některé vznikají rozpadem větších plastových částic: to je problémem například v oceánu, ve kterém končí mnoho našich odvržených igelitek, brček, obalů, a tak dále. Zvyšující se koncentrace mikroplastu ohrožuje mnohé druhy mořských živočichů, kteří žijí v prostředí tímto odpadem zamořeným. Tyto mikročástice jsou zkonzuovány planktonem, který je potravou mnoha větších ryb. Tak se mohou dostat nejen do jídelníčku mnoha chráněných mořských živočichů, ale třeba až na váš talíř.

A teď už k té naší pitné vodě: jak se objevují v ní? Mnoho produktů, které denně používáme, tyto částečky obsahují: zubní pasty, peelingy, šampony, sprchové gely… Což není žádná novinka: environmentální program OSN potvrdil, že mikroplasty se v naší kosmetice vyskytaly už před padesáti lety a jejich množství se od té doby zvyšovalo, jak jimi postupně byly nahrazovány přírodní složky.

Mikroplasty v domácnosti ale najdeme i jinde, než v koupeně, a to v našich skříních. Kolik vašeho oblečení je vyrobeno ze syntetických látek jako polyester, nebo nylon? Ty totiž při každém praní uvolňují malé částečky plastu, které pak končí nejen v mořích a oceánech, ale také v té naší pitné vodě. Více než polovina oblečení je dnes vyráběna ze syntetických materiálů, které si oblíbily především značky “rychlé módy“, a to kvůli jejich nízké výrobní ceně. A aby toho nebylo dost, předpokládá se, že tento podíl do budoucna už jen poroste.

Co je s nimi špatně?

Jeden z hlavních problémů mikroplastů je, že se jich tak těžko zbavuje. Nejen že filtry v čističkách je nevychytají, ale například v oceánech by podobná technologie nebyla řešením, ani kdyby existovala. Jelikož tato problematika se stala předmětem výzkumů relativně nedávno, není úplně jasné, jaký efekt má konzumace mikroplastu na naše těla, či těla mořských živočichů. My sice nevíme, co vy na to, ale nám příjde, že plastové částečky nebudou patřit k těm nejvýživnějším složkám naší stravy.

Jak se jich zbavit?

Jak již tedy bylo řečeno, zbavovat se existujících mikroplastů bude neskutešně těžké. Víte, co je ale daleko jednodušší? Snažit se k tomuto problému dále nepřispívat a chránit naši planetu dřív, než bude pozdě.

Prvním krokem by bylo omezit používání veškerého plastu na minimum, nebo ho nejlépe úplně eliminovat: plastové tašky, brčka, i veškeré obaly, už mají svoje ekologické protějšky (mnoho z nich najdete třeba u nás na e-shopu). Příjde vám to nemožné? Tak nezapomeňte pravidelně sledovat náš blog pro tipy na to, jak žít život bez odpadu! Máte vaši produkci plastu pod kontrolou? Super! Další na řadě je pak přejít na kosmetiku bez mikroplastů. Je dost velká šance, že jakmile se vykašlete na používání plastu, pak bude tento krok automatický. To proto, že valná většina konvenční kosmetiky, která k tomuto problému přispívá, nejen obsahuje plast, ale také je v něm balená. A v neposlední řadě, čtěte složení oblečení, které kupujete a řekněte ne syntetickým látkám: vyměňte je raději za starou dobrou bio bavlnu, či len.

Současného znečištění už se pravděpodobně nezbavíme, ale společně můžeme vytvořit lepší zítřky!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste