Že nevíte, co je zero waste? Jedná se o životní styl nebo směr, který se snaží eliminovat odpad. Život bez úplného odpadu se nám asi zajistit nepodaří, ale mohli bychom jeho produkci eliminovat. Že odpad třídíte, jak jen to je možné? To je sice fajn, ale stále je to odpad. Jak se tedy jednoduše přiblížit domácnosti s minimální produkcí odpadu? Vždy je potřeba dělat změny pomalu, aby nám vydržely a nevrátili jsme se do již zaběhnuté rutiny.

Tipy pro začátek

  • Věci, které již nepoužíváme, ale jsou stále ještě pěkné, můžeme darovat na charitu, staré povlečení jistě uvítají útulky. Poslední dobou se stává stále oblíbenější swapování – výměnné bazary. Dokonce existují i skupinky, které se přímo swapováním zabývají.
  • V kuchyni vyměníme papírové utěrky a ubrousky za látkové.
  • Pro nákupy používáme látkové tašky, na zeleninu a ovoce nebo pečivo plátěné sáčky.
  • Pokud to jde, nakupujeme produkty bez obalu. V současné době již existují bezobalové obchody, do kterých si nosíme svoje vlastní nádoby. Obdobně to jde s jídlem s sebou. Jestliže si v restauraci nebo v rychlém občerstvení kupujeme jídlo domů, můžeme si jej odnést ve své vlastní nádobě. Většina restaurací tento způsob umožňuje. Stejné je to s kávou s sebou. V kabelce můžeme mít vždy svůj vlastní kelímek, vyrobený třeba z bambusu a nebudeme tak potřebovat jednorázový. I když je papírový, stále vzniká odpad, který je potřeba zpracovat.
  • Pro nákupy volíme lokální obchody nebo farmářské trhy v našem okolí. Nebudete tak zvyšovat uhlíkovou stopu tím, že se vypravíme do vzdálenějšího místa.
  • Hledáme-li nějaký dárek, můžeme popřemýšlet o dárku ve formě zážitku nebo třeba nějaké kosmetické služby. Zážitky jsou mnohdy mnohem cennější, než nějaká věc.
  • Kupujeme věci kvalitní, i když budou trochu dražší. Tady možná není vidět logika. Ale… kvalitnější věci nám vydrží delší dobu. Budou nám tak ve finále šetřit peníze a eliminujeme vznik odpadu.

To je jen malý zlomek toho, co můžeme dělat, aby nevznikal odpad. Zamyslíme-li se, určitě přijdeme i na další jednoduché způsoby.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste