Pokud chcete mít vlasy zdravé, pevné a lesklé, nemusíte k jejich péči používat žádné chemické přípravky a prostředky. Pro výrobu vlasových masek vám vystačí i suroviny, které naleznete doma.

Pro přípravu domácích masek se často používají tyto suroviny

Vejce – nacházejí se v nich bílkoviny a vitamíny (především A, D, E). Podporují hydrataci, posilují a zpevňují vlasovou strukturu. Pomáhají čistit pokožku hlavy a bojují proti vypadávání vlasů.

Avokádo – vzhledem k vyššímu obsahu nenasycených tuků a olejů vlasy vyživí. To stejné poskytují i vitamíny a minerály, které avokádo obsahuje.

Med – má antibakteriální a antiseptické účinky, drží vlhkost ve vlasech, podporuje jejich růst a dodá jim vitamíny. Bojuje proti lámavosti vlasů a jejich vypadávání.

Jablečný ocet – podporuje přirozené pH vlasů i pokožky hlavy, vrátí vlasům jejich přirozený lesk a může nahradit přírodní kondicionér.

Banány – hydratují a dodávají výživu a to díky vitamínům A, B a C a díky draslíku. Mají pozitivní vliv na vlasovou elasticitu a povrchovou strukturu vlasů, kterou zjemňují. Keratin v nich obsažený posílí vlasové folikuly.

Olivový a další přírodní oleje – hydratují do hloubky, mají pozitivní vliv v boji proti lupům a eliminují roztřepenost vlasových konečků. Mají antibakteriální vlastnosti.

Banán, med a olivový olej

Tato maska je vhodná pro vlasy, které jsou zničené a lámou se. Pro její přípravu postačí 1 zralý banán, 2 lžíce medu a 2 lžíce olivového oleje. Ten lze nahradit olejem mandlovým nebo kokosovým. Banán rozmačkejte a přidejte k němu další suroviny. Můžete použít i tyčový mixér. Vzniklou směs naneste na vlasy a nechte působit 30-60 minut.

Vejce, olivový olej a med

Budete potřebovat 1 syrový žloutek, 1 lžíci medu a 1 lžíci olivového olej. Všechny suroviny smíchejte ve vhodné nádobě a vzniklou směs naneste na vlasy. Nechte působit 20-30 minut.

Inspirace pro vás na další zero waste kosmetiku

Výroba domácí kosmetiky – pleťové masky z ovoce

6 tipů na eko a zero waste kosmetiku

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste