Rozhodli jste se ze svého života odstranit konvenční kosmetiku z drogerie, která je často plná škodlivých chemických látek a navíc balená v plastových obalech? Pokud si nejste jisti, čím ji nahradit, máme pro vás tipy na kvalitní a osvědčené značky eko kosmetiky, které nabízíme i u nás na e-shopu Zerowastelife.cz.

1. Almara Soap

Almara Soap je česká značka ručně vyráběných mýdel a přírodní kosmetiky. K výrobě používá pouze čistě přírodní ingredience – za studena lisované rostlinné oleje, výtažky z bylinek, jíly a éterické oleje. Kromě krásných mýdel s lákavou vůní si můžete od značky Almara Soap pořídit například scrub, sůl do koupele, masku na obličej a spoustu dalších kosmetických výrobků.

Co potěší každého zastánce zero waste je, že u produktů Almara Soap nenajdete žádné zbytečné plasty! Mýdla mají pouze malý papírový štítek a ostatní výrobky jsou baleny ve skleněných dózách s kovovými víčky, které můžete dále využít.

Zeo waste kosmetika od Almara Soap.

2. Ben&Anna

Za německou značkou eko kosmetiky Ben&Anna stojí mladý pár z Berlína, který se rozhodl přestěhovat na venkov a žít v souladu s přírodou. Ben&Anna vyrábí vegan a cruelty free kosmetiku – produkty z čistě rostlinných surovin, které netestují na zvířatech. Značka má certifikát přírodní kosmetiky NaTrue, který je zárukou kvality a čistého složení bez škodlivých syntetických látek.

Z nabídky Ben&Anna si do své eko kosmetické výbavy pořiďte tuhé přírodní deodoranty v papírovém balení nebo třeba zero waste alternativu zubní pasty ve skleněné dózičce.

Eko kosmetika Ben&Anna.

3. Soaphoria

Soaphoria je přírodní eko kosmetika pocházející ze Slovenska. V ručně vyráběných produktech najdete výhradně přírodní suroviny rostlinného původu, jako jsou organické rostlinné oleje a másla, přírodní vosky a čisté esenciální oleje. Naopak syntetické látky ani palmový v kosmetice od Soaphoria nenajdete. Ekologické je však nejen samotné složení kosmetiky, ale i způsob balení. Produkty od Soaphoria se totiž prodávají v zálohovaných skleněných obalech, které po spotřebování produktu můžete vrátit.

Kromě výše uvedeného máte jistotu, že žádná ze složek nebyla testovaná na zvířatech – Soaphoria je držitelem mezinárodně uznávaného certifikátu Leaping Bunny.

TIP: Víte, jaké certifikáty zaručují, že je kosmetika netestovaná na zvířatech a vhodná pro vegany? Přečtěte si náš článek o tom, jak poznat kosmetiku netestovanou na zvířatech.

4. Tierra Verde

Tierra Verde je česko-slovenská značka především prostředků do domácnosti, ale také eko kosmetiky. Produkty od Tierra Verde se pyšní certifikátem Ecogarantie, který zaručuje nejnižší možnou ekologickou stopu a čistě přírodní ingredience rostlinného původu. Kromě toho se společnost Tierra Verde snaží o bezodpadovou výrobu a bezobalový prodej. Stáčenou ekodrogerii tak můžete najít již na více než 300 místech v ČR.

Eko drogerie od Tierra Verde.

5. Friendly Soap

Friendly Soap je anglická značka ručně vyráběných přírodních mýdel. Všechny suroviny pečlivě vybírá, snaží se při výrobě nevytvářet žádný odpad a šetřit energií. Žádný z výrobků navíc neobsahuje živočišné složky a není testován na zvířatech, což zaručují certifikáty Vegan Society a Cruelty Free. Produkty neobsahují palmový olej, syntetické látky, barviva, sulfáty, parabeny ani další látky, které se používají v konvenční kosmetice a dráždí pokožku. Sympatické je i to, že samotná mýdla jsou balena do papírových recyklovaných obalů.

Doporučujeme vyzkoušet přírodní mýdlo na holení bez vůně, které je vhodné pro citlivou pokožku a ideální na cesty!

6. Alma

Alma je česká ryze přírodní eko kosmetika. Pro její zakladatelky, Šárku a Nikol, je kvalita ingrediencí zásadní. Většina použitých složek je proto organického původu. Všechny své kosmetické produkty vyrábí ručně a s láskou v malém množství. Kosmetiku navíc balí do ekologických obalů – například přírodní balzám na rty je balený v papírové tubě. U kosmetiky od značky Alma můžete mít jistotu, že neobsahuje žádné syntetické složky a není testovaná na zvířatech.

Eko kosmetika od Alma.

Snad vám tyto tipy pomohou s výběrem eko kosmetiky. Na e-shopu prodáváme také produkty do koupelny pod vlastní značkou Zero Waste Life – například odličovací tampónky z biobavlny, konjakovou houbičku, lněnou síťku na mýdlo a další produkty pro zero waste péči o tělo.


Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste