V Zero Waste Life vždy říkáme, že život bez odpadu je jednoduchý, a stejně tak s ním začít není těžké. Jsou tu ale zero waste chyby, které jsme sami na začátku našeho bezodpadového života udělali a kterým byste se vy měli vyhnout. Pokud jste tedy po novém roce novopečení ekologové, na těchto pět věcí si dejte pozor.

Vyhodit neekologické produkty je horší, než je dále používat

S největší pravděpodobností v domácnosti najdete věci jako plastové krabičky, chemické čističe, nebo kosmetiku v plastových lahvičkách. Víte, co by ale bylo ještě horší, než je dále používat? Vyhodit je! Tyto věci už jednou byly vyrobeny, což se tím, že je hodíte do koše, rozhodně nevyřeší. A pokud plastové výrobky už nechcete používat kvůli chemikáliím, které by se z nich mohly uvolňovat do jídla, v kuchyni, zkuste je využít někde jinde v domácnosti, třeba jako pořadače na kabely. Stejně tak se nebojte strpět pár dalších týdnů s konvenčním šamponem či sprchovým gelem, ty by se do vody dostaly tak jako tak, a tímto způsobem Vám ještě můžou nějakou dobu sloužit.

Vykašlete se na pěkné skleničky kvůli fotkám na Instagram!

Tato druhá chyba se nejvíce týká nás žen kolem dvaceti, co jsme zběhlé na sociálních sítích: začnete chodit nakupovat do bezobalových obchodů a najednou máte neskutečnou potřebu si nakoupit dvacet předražených skleniček, které k sobě ladí. Vaše zero waste kuchyně přece musí vypadat alespoň tak esteticky, jako všechny ty, co vidíte na Instagramu, ne? Ne! Vykašlete se na zbytečné nakupování a prostě používejte sklenice, co se Vám nahromadí doma: od okurek, zelí, džemu… Že na nich nechcete ty ošklivé cedulky, protože si je jako já chcete vyfotit a všem přátelům se chlubit, jak jste strašně eko? Pak je namočte na hodinu do horké vody, sloupněte ručně co vše půjde a pak lepidlo se zbytky papíru potřete směsí oleje a jedlé sody (v poměru 1:1) a po půl hodině odrbejte kartáčkem. A tadá! Vaše sklenice od okurek už můžou na Instagram, nebo se Vám na ně alespoň bude lépe koukat!

Přemýšlejte, odkud se vzal produkt, který kupujete bez odpadu

Jednou jsem vešla do obchodu se zdravou výživou, který prodává sušené ovoce a oříšky bez obalu, kde do těch velkých beden s potravinami zrovna doplňovali zásoby. A víte, jak? Po malých plastových pytlících, ne z vratných kýblů, nebo přepravek! Stejně tak pečivo v supermarketech mnohokrát bývá z rozmrazovaných polotovarů, které jsou převážené v jednorázových plastových pytlících. Přemýšlejte proto, odkud se vaše „bezobalové“ potraviny berou. Ve většině bezobalových obchodů si pravděpodobně nemusíte dělat starosti, ale jinde se zeptat neuškodí. Stejně tak se ale zamyslete nad tím, jak dlouhou cestu muselo Vaše jídlo urazit na Váš stůl. Volte si lokální produkty, bio a to, co je zrovna v sezóně a ovoce zamrazte na zimu, raději než si pak kupovat to dovážené přes polovinu světa.

Informujte se, informujte se, informujte se

Když přijde na vzdělávání sebe sama, nikdy bychom s ním neměli přestávat, a to se vztahuje na vše v životě, nejen život bez odpadu. Nelimitujte své porozumění ekologie na články sdílené na sociálních sítích – ani pokud jsou to ty naše (že jsou ale skvělé, viďte)! Vědecké články jsou možná trochu oříšek, zato obsahují spoustu důležitých poznatků a budete k vašim vědomostem mít věruhodnější zdroje. Takže až se s Vámi zase bude někdo chtít hádat o tom, že změna klimatu je skutečná, budete jim moct říct, že je, protože to dokázali na Oxfordu, ne proto, že to sdílela vaše kamarádka Maruška.

Berte to krok za krokem

K životu bez odpadu se dostanete i jinak než jedním dlouhým skokem. Právě naopak si své nové návyky jednodušeji vštípíte, pokud se do zero waste nevrhnete hned po hlavě. Místo okamžité výroby čistících prostředků po domácku, zkuste nejdřív vyzkoušet ekologické alternativy dostupné v bezobaláčích. Raději než ze dne na den vyřadit všechen odpad, se zkuste ze začátku zříct plastu a na to dále navazovat. Malé krůčky vás dostanou dále, než jeden velký skok.

Také jste při první zkušenosti se zero waste udělali nějaké chyby? Podělte se o ně se zero waste začátečníky v komentářích pod tímto příspěvkem!

 

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste