Minimalismus v životě: Top 5 tipů na to, jak žít lépe s méně věcmi

Minimalismus jde často ruku v ruce se zero waste. Je založen na filozofii “čím méně toho máte, tím jste šťastnější” a dokáže ulevit Vašemu domovu, peněžence i životnímu prostředí – a přesně proto ho v Zero Waste Life máme tak rádi. Kolik věcí máte ve všech šuplících, skříních a komodách Vašeho domova? A kolik z nich vlastně potřebujete a používáte? Minimalismus Vám pomůže objevit, že ke štěstí toho opravdu potřebujete jen málo. Že to zní fajn? Pojďte se s námi podívat na našich top 5 tipů na to, jak žít minimalisticky.

1. Přestaňte kupovat zbytečnosti

První krok k tomu, mít méně věcí, je zastavit proud, kterým se do našeho života věci valí. Nekupujte něco jen proto, že to “vypadá užitečně” a možná to jednou použijete. Nekupujte další obleční, kterého už máte plnou skříň jen proto, že je ve slevě. Nekupujte věci, které jste neměli v plánu kupovat. Žijeme ve světě, kde se nám často korporace založené na prodeji velkého množství méně kvalitních výrobků snaží vtlouct do hlavy, že čím toho nakoupíme, tím lepší bude náš život. A proto je impulzivním nákupům často těžké odolat – výsledek ale stojí za to. Minimalismus Vám přinese více radosti, než zbytečné krámy.

2. Co jste během roku nepoužili, to musí pryč

Nastavit si takové jednoduché pravidlo a projít všechny věci ve Vašem domě je často první věc, co udělat, když začínáte s minimalismem. Ta DVDčka, která se Vám pořád válí doma, i když DVD přehrávač už pět let nevlastníte? Ten kabát, který leží na dně skříně a má na sobě skvrnu od červeného vína? Těch třicet talířů, z nichž používáte pět? Proč jimi zabíráte místo, když Vám neslouží? DVDčka darujte někomu, kdo je používá a má je rád, kabát odneste do čistíny, nebo musí pryč a talíře zkuste třeba darovat charitativnímu obchodu. Snažte se pro co nejvíce věcí najít druhý domov, raději než je vyhodit do popelnice (protože to opravdu není moc zero waste) a buďte nekompromisní. Tady je několik tipů na to, co udělat se všemi zbytečnostmi ve Vašem domě:

  • Darujte je někomu, kdo pro ně najde použití.
  • Prodejte je online.
  • Upravte nebo předělejte na něco užitečného.
  • Darujte je charitě.
  • Zrecyklujte.
  • Až poslední možností by mělo být vyhození do popelnice.

3. Půjčovny a kamarádi jsou nejlepší přítel minimalisty

Občas se dostaneme do situace, kdy protřebujeme něco, co už nikdy nevyužijeme: kostýmy, šaty pro různé události, nebo třeba koření do kuchyňských experimentů. Raději, než vašim dětem kupovat karnevalové kostýmy, sobě slavnostní šaty na kamarádčinu svatbu, nebo knížku, kterou si pravděpodobně přečtete jednou a pak Vám roky bude sedět na poličce, rozhoďte sítě po přátelích. A pokud budete i tak neúspěšní, nezapomeňte na různé půjčovny a knihovny, díky nímž i ušetříte peníze.

4. Pro knihomoly…

Pokud milujete knížky tak jako já, tak se Vám těžko bude smiřovat s tím, že se nějakých musíte zbavit a další nekupovat. Za prvé, rozhodně se nezbavujte knih, o kterých víte, že je budete znova číst – o tom minimalismus není. Šance ale je, že máte doma spoustu titulů, které už nikdy nezvednete z poličky: a ty je třeba darovat nebo prodat antikvariátům. Co ale s novými knihami? Nezapomeňte využívat veřejné knihovny, a pokud i tam budete hledat neúspěšně, čtěte raději v elektronickém formátu: místo tisíce knih postačí jedna čtečka.

 

bd327045-4aff-455e-8337-e46e4e0a13f9-1024x924-2

Není snad lepší mít dvacet knih, ke kterým se rádi vracíte, než dvě stě knih, které už znova neotevřete?

 

5. U nových věcí se soustřeďte na kvalitu

Jasně, i jako minimalisti budete občas potřebovat něco nového. Někoho jsem jednou slyšela říct, že nemá dost peněz na to, aby kupoval levné věci, a já nemohu než souhlasit. Když jsem se stěhovala na univerzitu, pořídila jsem si do sdílené kuchyně pár těch nejlevnějších a nejméně kvalitních hrnců, které se dají sehnat. Ty byly ale po jednom roce nepoužitelné a musela jsem si stejně koupit ty dražsí, kterým jsem se tak snažila vyhnout. Proto, když něco opravdu potřebujete, ujistěte se, že kupujete to, co Vám vydrží – protože stejně jako já, na levných věcech akorát proděláte peníze a vytvoříte zbytečný odpad.

 


 

Autor: Lucie Štěpánková