Plast je v dnešní době nejrozšířenějším materiálem na světě. Využívá se ve všech domácnostech, školách, pracích a mnoha dalších odvětvích života. Jeho největší výhodou je jeho levná výroba a distribuce. Je to velmi odolný materiál, ačkoliv záleží na typu plastu, který byl na určitý produkt použit.  Od toho se poté odvíjí i jeho kvalita a počet použití. Není plast jako plast. Ve skutečnosti máme kolem 8 typů plastů, každý na jiné účely a každý jinak (ne)škodlivý. Jejich dělení je však různorodé, proto se v různých literaturách můžete dočíst o méně či více typech.

Jistě jste se setkaly s označením BPA FREE, které ujišťuje zákazníka, že plast neobsahuje látku zvanou Bisfenol A, která je zdraví škodlivá. To však nezajišťuje celkovou nezávadnost plastového výrobku, který může obsahovat méně známé a méně škodlivé látky. Mějte však na paměti, tyto látky jsou stále škodlivé a měli byste se jim vyhýbat.

Jedním z největších problémů plastů je jejich (ne)odolnost. Samozřejmě je to také velká výhoda, do té doby, než se rozhodnete produkt vyhodit. Jistě jste se všichni setkali s tím, že jste si koupili plastovou láhev. Ta po pár měsících začala divně zapáchat a voda z ní měla divnou pachuť. Mnoho z Vás ji tedy vyhodilo, kdo by také chtěl pít „zkaženou” vodu. Pokud jste měli štěstí, Vaši láhev bylo možno recyklovat a našla další využití. Avšak tak tomu není ve všech případech.

Kam poté mizí ty nezreckylované výrobky, jako jsou kartáčky na zuby nebo igelitky? Nejčastěji do Číny a Tichého oceánu, kde tvoří ostrovy pouze z odpadu, z největší části právě toho plastového. A zde se jeho velká odolnost projevuje jako extrémní nevýhoda. Plast se rozkládá až 100 let, v mnoha zemích se ho zbavují pálením, což našemu životnímu prostředí opravdu nepomáhá. Dnes má mnoho především vodních živočichů a ptáků se životem v těchto podmínkách problémy. Kusy plastu si pletou s potravou, často se do nich zamotávají a umírají.

Stále není vše ztraceno, ale pomalu se dostáváme do bodu zlomu, kdy Země náš plýtvavý přístup k životu odmítne. Mám pro Vás krátkého průvodce materiály, které jsou udržitelné, kvalitnější než plast a mohou nás z této krize vyhrabat.

  • Svaté trojice – ocel, sklo a dřevo
    Můžeme je nazvat základními pilíři cesty k zerowaste. A proč zrovna tyto materiály? Jsou kvalitní, zdravotně nezávadné a lze je bezstarostně recyklovat v podstatě do nekonečna (dřevo je také možno recyklovat, ačkoliv některé druhy lze snadno rozložit na kompostu, což ušetří čas, peníze a energii)
  • Ocel, aneb královna kovu v potravinářství
    Nebavíme se jen tak o ledajaké oceli. Stejně jako u plastu existuje mnoho druhů s různým použitím. My zde budeme zmiňovat korozivzdornou ocel, také známou jako nerezovou ocel či pouze nerez. Pro úplné laiky je to slitina železa a uhlíku s přídavkem dalších kovů podle typu oceli, jako jsou mangan, křemík, hliník a další. Vyskytuje se v každé domácnosti, bohužel, stále nad ní převládají plastové výrobky. Přitom je nerez opravdu pevným materiálem, jak už zde zaznělo mnohokrát, zdravotně nezávadným a velmi šetrným. Výměnou plastových produktů za ocelové začnete opravdu šetřit. Samozřejmě, že náklady na nerezové výrobky jsou mnohonásobně vyšší než u plastových, ale pokud se podíváte na každodenní využití a třeba i budoucí recyklaci, bavíme se zde o velkém rozdílu. Vlastnosti oceli všichni známe. Pevná, kvalitní, dlouho vydrží, překvapivě nereziví, ale zaměřme se na její recyklaci. Nikdo neříká, že je ocel „nesmrtelná“, ačkoliv se k tomu velmi blíží. Její recyklací ušetříte velké množství energie. Je levnější vyrobit novou ocel z recyklované, než vytěžit železnou rudu a z ní ji vyrobit. Například recyklováním jedné tuny oceli se ušetří 1100 kg železné rudy, 630 kg uhlí a 55 kg vápence. A to je opravdu hodně materiálu.  Proto se můžete příště zamyslet, zda opravdu potřebujete daný produkt v plastu, nebo si ho vyhledáte v nerezové verzi.
  • Sklo, okno do našeho života
    Sklo je velmi zajímavým materiálem. Odolným, zároveň křehkým. Průhledným, v nejrůznějších tvarech a barvách.  A také ho můžeme zařadit více do našich životů. Nejenže se využívá ve stavebnictví, skleněná okna máme snad všichni, velká část jeho produktů patří do kuchyně. Díky jeho vysoké teplotě tání v něm můžeme zapékat. Výrobky jako varná skla, jsou nepostradatelnými pomocníky v každém domě. Už od starověku se ze skla vyrábějí číše, poháry a skleničky. Nejen kvůli tomu, že jsou elegantní a velmi zdobné, nápoje z nich chutnají „nejčistěji“. Proto si dnes mnoho lidí kupuje skleněné lahve a ohlasy na ně jsou jen a pouze pozitivní. I já raději piji ze skleniček, než z plastových kelímků, s pocitem větší čerstvosti vody.
  • Zpět ke kořenům
    Dřevo je čistě přírodní materiál. Kolem sebe vidíte stromy, doma máte dřevěný nábytek a všechny naše babičky měly dřevěné vařečky a pomůcky do kuchyně. Proč tedy vše začít zaměňovat za plast? Co je se dřevem špatně? Destičky na krájení, mnoho z Vás má samozřejmě dřevěné, ale také plastové že? Víte proč je dřevo tak skvělé? Protože jak jste ho z přírody vzali, tak ho tam lze vrátit. Spoustu dřevěných výrobků můžete zkompostovat. Dřevo není extrémně drahým materiálem. Dříve si děti hrály s dřevěnými hračkami, měli jsme dřevěné houpačky, chleba jsme dávali do dřevěného chlebníku. Myslíte, že tenkrát někdo plast potřeboval?
  • BONUS
    Bavíme se zde o materiálech každodenní potřeby a lehce se zde zaměřujeme na domácnost a pomocníky, které používáme. Zmíněné trio je opravdu základ, avšak existuje další spousta materiálů, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Ráda bych tedy zmínila i bavlnu, o které chystáme samostatný článek, ve kterém rozebereme, co s ní všechno můžeme dělat a jak ji využívat nejen při nákupech, ale i v hygieně. Stejně jako dřevo je přírodní, proto bychom se jí neměli bát, naopak ji využívat jak nejvíc to jde.

Pokusme se kolem sebe rozhlédnout a říct si, co můžu udělat pro to, abych měl/měla šetrnější domácnost? Až příště půjdete nakupovat, pokuste se vyhýbat plastovým věcem a nahradit je výše zmíněnými materiály. Pokud už plastové produkty vlastníte, nevyhazujte je! Používejte je, dokud Vám nevypoví službu. Až poté si pořiďte nové a lepší. Nebojte se experimentovat a vyrábět. Důležité je začít.

Hanka

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste