Vánoce už jsou za rohem: do Štědrého dne chybí už jen dva týdny! S nástupem svátečního období se ale nabízí otázka: jak si ho užít ekologicky a zodpovědně vůči životnímu prostředí, když je dnes kladen takový důraz na nakupování obrovského množství dárků a extravagantní dekorace. Jak se vrátit k časům, kdy Vánoce byly méně o nakupování a více o klidu a míru? Tuto otázku v dnešním článku zodpovíme a poradíme s osmi tipy na to, jak si užít Vánoce bez odpadu, stresu a shonu.

1.    Zpomalte

Ač tento tip možná zní triviálně, k prožití klidných a ekologických Vánoc je nezbytný. V předvánoční době se často ocitáme v hektických situacích, přeplněných obchodech a stresujících okamžicích. Možná Vás stresuje přeplněný supermarket, kde hlasitě hrají koledy, třpytí se extravagantní dekorace a lidi se perou o zlevněné máslo. Třeba panikaříte nad tím, že do Vánoc zbývají pouze dva týdny a vy jste ještě nezačali kupovat dárky. Anebo se vztekáte nad dopravcem, kterému se podařilo vysněný dárek pro někoho z Vašich blízkých ztratit po cestě na Vaši doručovací adresu. Ve všech takových situacích pro Vás máme jednu radu: zpomalte, nadechněte se, nebojte se dát si na čas a zamyslete se nad tím, o čem vlastně Vánoce jsou.

2.    Ten nejekologičtější stromek?

Který stromeček je ten nejekologičtější? Umělý z PVC, nebo “živý“? Tato debata jako by neměla konce. Velmi totiž záleží na Vaší situaci. Pokud už vlastníte umělý stromek, pak je nejekologičtější možností tento stromek používat, dokud se doslova nerozpadne. Už byl jednou vyrobený, tak ho alespoň pořádně využijte. Pokud však stromek ještě nemáte, pak je pravděpodobně lepší “živý“ stromek, pokud ho po Vánocích zkompostujete. Toto ale nejsou jediné dvě alternativy. Stále populárnější jsou doslova živé stromky: zasazené v květináči! Seženete ho v mnoha velikostech, přes rok se o něj staráte jako o jakoukoli jinou pokojovou květinu a před Vánoci jej ozdobíte. Takový stromek seženete ve spoustě různých velikostí, můj stromeček má třeba 20cm a unese jednu jedinou ozdobu: jako studentovi mi takový stromek bohatě vystačí, můžete pořídit ale i větší, “rodinné stromky“. No a v neposlední řadě můžete zkusit i něco netradičního, ozdobit třeba fíkus, nebo žebřík opřený o zeď. Fantazii se meze nekladou.

3.    Dekorace na celý život

Jaké Vánoční dekorace používáte k výzdobě Vašeho domova do sváteční podoby? Raději, než kupovat dekorace pouze na jednu sezónu, nebo i pár let, vybírejte takovou výzdobu, kterou budete moct používat ještě za dvacet let. Raději, než koupit každých pět let set nových levných ozdob, investujte do kvalitní sady s dlouhou životností. Pokud na stromeček věsíte světýlka, vyberte LED žárovičky, které spotřebovávají o 75% méně elektřiny a vydrží až 25x déle. Upřednostněte dřevěné či kovové dekorace před plastovými, a máte vyhráno.

4.    Výzdoba z přírody

Každý rok pozoruji obchody prodávající plastové šišky, jeřabiny nebo smrkové větvičky za astronomické ceny a nevěřícně kroutím hlavou. Takové věci přece najdete v přírodě zdarma, jak barbarské je vyrábět je z plastu a plácnout na ně cenovky ve výši stovek korun? Nemluvě o tom, že přírodní výzdobu pak můžete jednoduše zkompostovat, nebude naši planetu zamořovat ještě stovky let vypouštějíc nebezpečné látky a mikroplasty.

5.    Ekologické dárky a žádné zbytečnosti

Při výběru dárků berte v potaz preference a přání toho, pro koho nakupujete a naše životní prostředí. Zkuste darovat zážitky, nakupovat dárky u lokálních firem z Česka či Slovenska, nebo darujte něco, co Vašim blízkým pomůže žít ekologičtější život – takových vychytávek najdete na našem e-shopu spoustu! Vánoce bez odpadu by nebyly bez zero waste dárků kompletní. Na téma ekologických dárků na našem blogu najdete celý článek, pročtěte ho pro více nápadů.

6.    Nebo dárky vyrobte sami!

Dárky vyrobené doma nejsou jen pro děti a máloco potěší tolik, jako ručně vyráběný dárek, do kterého jste vložili čas a lásku. Zkuste dát průchod své kreativitě a něco vyrobte! Ať je to třeba pletená šála, sklenice plná poukázek na společné zážitky, přírodní domácí kosmetika, nebo nějaké originální umění – fantazii se meze nekladou. Nechte se inspirovat třeba naším článkem z loňského roku na téma last minute dárků!

7.    A jak dárky zabalit?

Takže dárky máte připravené – ale do čeho je zabalíte? Mou oblíbenou metodou jsou vzorované látkové pytlíky, které můžete používat k balení dárků každý rok. Navíc Vám proces balení dárků výrazně ulehčí, a kdo by před Vánoci nechtěl ušetřit trochu času? Další skvělou alternativou je recyklovaný a recyklovatelný balicí papír, který je o tolik ekologičtější než tradiční balicí papíry a pokud se o něj budete dobře starat, i ten můžete využít další rok znova. V neposlední řadě se také nezapomeňte podívat, jaké možnosti k zabalení dárků už máte doma: dárkové taštičky, které Vám leží v šuplíku, nebo i staré noviny. S novinami ale pozor, žádná kontroverzní politická témata ani titulky o zločinech na dárky nepatří!

8.    Štědrovečerní večeři obohaťte o vegetariánské alternativy!

Je zvláštní, kolik kontroverze a nesouhlasu může občas vzbudit návrh vegetariánských a veganských alternativ na štědrovečerním stole. Proto mě nechte předem říct toto: nesnažíme se tímto článkem říct, že bychom se všichni měli na Vánoce vzdát kapra, řízků a bramborového salátu. U mnohých z Vás jsou možná vegetariánské Vánoce na každoročním pořádku (a to je super!), ale je dost vysoká pravděpodobnost, že se mnoho našich čtenářů nechce vzdát své tradiční večeře – a něco takového se ani nesnažíme naznačit. Co ale chceme navrhnout je větší experimentace s vegetariánskými jídly na Vašem stole – zkuste třeba letos bramborový salát bez salámu, pouze kapra místo kapra a řízků, nebo přihoďte na pánev pár kousků obalovaných hub a lilku. Proč? Potraviny živočišného původu, především maso, totiž produkují velké množství skleníkových plynů, spotřebovávají více vody, zabírají více půdy a stojí i více elektřiny (třeba hovězí maso produkuje 150x více skleníkových plynů, než rostlinná alternativa plná bílkovin: fazole).


Tak tedy šťastné, veselé a ekologické! Užijte si letos Vánoce bez odpadu, beze shonu a dbejte na životní prostředí. Podělte se s námi v komentářích pod tímto článkem o to, jak vy letos slavíte Vánoce bez odpadu, do čeho balíte dárky, jaký máte stromeček a co bude na Vašem štědrovečerním stole – moc nás to zajímá!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste