Už se nám to zase blíží: Vánoce. Svátek klidu, míru a konzumerismu. Co když se ale chcete s Vánoci vypořádat bez odpadu a ekologicky? Nebo máte blízké nadšence do zero waste a chcete jim udělat radost bezodpadovým dárkem? I vánoční dárky mohou být zero waste, a abychom vám to hledání usnadnili, máme pro vás spoustu nápadů, kterými se můžete inspirovat. Většina z nich je zároveň i minimalistická, takže zabijete dvě mouchy jednou ranou! Vánoční dárky bez odpadu nejsou žádný nerozlousknutelný oříšek.

Darujte zážitky

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak na vánoční dárky bez odpadu, je darování zážitků. Od poukázek na kávu, přes masáže až po dovolenou, zážitkový dárek seženete v každém finanční rozpočtu. A skoro všechny jsou úplně bezodpadové, s online certifikáty se dnes vyhnete už i fyzické poukázce. Potřebujete sehnat jen malý symbolický dáreček, třeba pro šéfa či šéfovou? Co takhle se s kolegy složit třeba na poukázku do jeho/její oblíbené restaurace? Jak se říká, zážitky jsou na vždy. A možná to z nich dělá tak skvělé dárky.

DIY dárky

Do-it-yourself, aneb udělej si sám. Darování doma vyráběných dárků se dnes velmi podceňuje, a přitom přinášejí obdarovaným největší radost. Dáte si totiž se jejich výrobou na čas, a čas je v našem dnešním životním tempu nad zlato. Internet je plný nápadů na přesně takové dárky a nemusíte být rovnou rozením domácím kutilem, aby jste vyrobili krásný i užitečný DIY dárek. Pro inspiraci koukněte třeba na náš článek s návody na výrobu domácího makeupu.

Zero waste nezbytnosti

Mnoho vašich ekologicky smýšlejících přátel ocení praktické dárky, a to především ty, které jim zjednoduší žití bez odpadu. Ty, pro které je ekologie novinou, naopak mohou inspirovat k úpravě životního stylu. Například kvalitní lahev na vodu je nezbytnost pro každého, obdarujte tedy své přátele třeba jednou z těch, které naleznete na našem eshopu. Mnohé zas potěšíte skvělou zero waste vychytávkou, o které třeba ještě neslyšeli: našimi oblíbenými jsou voskované ubrousky nebo nerezová brčka. Nejen u ekologů s bezodpadovými dárky zabodujete! Našimi dalšími dárkovými favority jsou:

Ekologická kosmetika

Všichni jsme už někdy dostali k Vánocům dárkovou sadu kosmetiky. Většina té je ale balena v plastových lahvičkách, a na to ještě často v plastovém dárkovém obalu. Přitom ekologičtější varianty jako voňavá přírodní mýdla, tuhé šampony či kondicionéry, nebo pleťové oleje poslouží stejně tak dobře, a to bez zbytečné produkce odpadu. Nezapomeňte, že dárkové sady můžete rychle a jednoduše dát dohromady i sami a zabalit je třeba do barevných látkových pytlíků, pro tu správnou bezodpadovou třešničku na dortu.

Dárky z druhé ruky

Hledáte dárky pro příznivce života bez odpadu? Pak se nebojte sáhnout po dárcích z druhé ruky! Tak se dá sehnat spousta dárků, které jsou jako nové a v podstatě nepoužívané. Antikvariátů i second hand obchodů máme v Česku nespočet, využijme je. Já ráda zajdu do výběrových sekáčů, kde koukám po svetrech, šálách, či šátcích: ty jsou z mé zkušenosti nejlepšími dárky! A proč oblečení a doplňky nekoupit rovnou z první ruky? O problematice rychlé módy, což je koncept, na kterém je dnes vyráběna drtivá většina oblečení, jsme napsali celou sérii článků, kterou najdete v sekci o ekologickém šatníku!

Podporujte malé firmy a domácí výrobu

Nakupovat u malých Českých firem má hned několik výhod. Za prvé šetříte ovzduší, jelikož domácí produkty mají daleko nižší uhlíkovou stopu. Za druhé podporujete domácí ekonomiku a pomáháte lokálním podnikatelům i naší zemi vzkvétat. A do třetice všeho dobrého, jsou tyto produkty často daleko kvalitnější, jelikož lokální firmy mají vyšší kvalitativní standarty, než některé zahraniční a i produkty, které třeba ze zahraničí dovážejí, daleko přísnějí kontrolují daleko dříve, než se dostanou k zákazníkovi.


A jaké jsou vaše tipy na Vánoční dárky bez odpadu? Dejte nám vědět v komentářích, rádi se přiučíme! Nezapomeňte nás sledovat na Feacebooku i Instagramu, aby Vám neutekly žádné rady a tipy pro nejen Vánoce bez odpadu.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste