Většina svačin běžně dostupných v obchodech a rychlém občerstvení je balena v jednorázových plastových obalech. Pokud se však zbytečným obalům snažíte vyhýbat, je dobré být předem připraven a nosit si s sebou vlastní svačiny. Máme pro vás několik tipů na to, jak si připravit zero waste svačiny do práce, dětem do školy nebo třeba na výlet.

Jak zabalit svačinu bez odpadu?

Zapomeňte na papírové ubrousky, potravinové fólie a plastové sáčky. Místo toho zabalte pečivo do voskovaných ubrousků. Můžete je používat opakovaně, stačí je po každém použití omýt. Už jen tímto jednoduchým krokem ušetříte spoustu odpadu!

Na ovoce, zeleninu, oříšky nebo saláty a větší jídla skvěle poslouží svačinové boxy. Ty se dají sehnat z různých materiálů – z plastu, skla nebo nerezu. U nás to na celé čáře vyhrává nerezový svačinový box, ze kterého se (na rozdíl od těch plastových) neuvolňují žádné škodlivé látky. A oproti skleněné krabičce je zase mnohem odolnější, takže ho vy nebo vaše dítko omylem nerozbijete.

Nerezový svačinový box s těsněním Papey
Nerezový svačinový box [pa:pey]

Na salát nebo jiná větší jídla si s sebou můžete vzít buď klasický příbor z domova anebo si pořídit cestovní bambusový příbor – ten u sebe můžete nosit pořád, protože je velmi lehký a skladný. Vyhnete se tak jednorázovým plastovým příborům z rychlého občerstvení.

A co pitný režim?

Dnes už snad každý ví, že kupovat balenou vodu není udržitelné. Plastové PET lahve končí v oceánech, uvolňují do životního prostředí mikroplasty… a přitom je voda z kohoutku mnohem levnější a mnohdy i ve výborné kvalitě (třeba u nás v Česku). Proč si tedy nepořídit vlastní znovupoužitelnou lahev na vodu? Praktické řešení je termolahev, která udrží v létě nápoje příjemně studené a osvěžující a v zimě si do ní zase můžete dát teplý čaj.

Skleněná termolahev Ziza
Skleněná termolahev [zi:za]

Patříte mezi zaryté kafaře a bez své dávky kofeinu po cestě ráno do práce nedáte ani ránu? Pak by určitě ve vašem zero waste arzenálu neměl chybět termohrnek na kávu. I ten se dá sehnat z ekologičtějších materiálů – například termohrnek Circular Cup je vyrobený z recyklovaných jednorázových kelímků. Pít kávu z hezkého hrníčku je navíc mnohem příjemnější než z jednorázového papírového kelímku.

Bez brčka se dá sice snadno obejít, ale pokud rádi usrkáváte drink brčkem, existuje spousta zelených alternativ jednorázových plastových brček – skleněné, bambusové, nerezové… Jak si vybrat ekologické brčko se dočtete v tomto článku.

Tipy na jednoduché zero waste svačiny

Na závěr pro vás máme několik tipů na to, co si dát na svačinu, aby i samotná její příprava byla co nejvíc bezodpadová:

  • Ořechy a semínka – ideální svačinka, která je trvanlivá a můžete ji mít neustále po ruce. Zásoby si můžete nakoupit v bezobalových obchodech.
  • Ovoce a zelenina – vcelku nebo nakrájené do krabičky. Upřednostňujte lokální a sezónní ovoce a zeleninu.
  • Domácí raw nebo müsli tyčinky – dodají energii, jsou jednoduché na přípravu a na rozdíl od těch kupovaných máte jejich složení zcela pod kontrolou.
  • Pečivo s domácí luštěninovou pomazánkou – pečivo s pomazánkou je klasika, která neomrzí a dobře zasytí. Místo kupované pomazánky nebo sýru v plastovém obalu si připravte domácí pomazánku z čočky nebo hummus.

Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste