Koupelna je místo, kde si často neuvědomujeme, že produkujeme zbytečný odpad, především plast. Dnes vám tedy představíme naše tři oblíbené výměny tradičních koupelnových produktů za ekologičztější alternativy. Určitě si je zamilujete, tak jako my: ať je vaším cílem žít úplně bez odpadu, nebo jen chcete být každý den o trochu ekologičtější.

Mýdlo je nejlepší přítel zerowasťáka

Dříve, když jsem používala konvenční sprchové gely, šampony a kondicionéry, se mi v koši hromadila spousta plastových lahví, protože moje koupelna jich byla neustále plná. Některé navíc nešly otevřít a vypláchnout, a tudíž se nedaly recyklovat. Zní to povědomě? A přitom je tato změna tak jednoduchá. Přírodní mýdla, šampony a kondicionéry se staly v poslední době obrovským hitem, což výrazně přispělo k jejich dostupnosti.

Samozřejmě můžete používat úplně obyčejné mýdlo koupené v drogerii, což je dobrý začátek, ale často jsou i ta zabalená v plastu (ač výrazně míň, než sprchové gely). Když je ale nehradíte těmi přírodnějšími, budete ještě k tomu milejší k vaší pokožce a vlasům. Bojíte se, že jsou moc drahá? Dle mých absolutě neodborných, zato entusiastických výpočtů v ceně není skoro žádný rozdíl. Nezapomeňte ale, že třeba u šamponů a kondicionérů velmi záleží na tom, jak dlouhé máte vlasy – takže vaše spotřeba bude s největší pravděpodobností menší, než ta moje. Chcete peníze ušetřit ještě víc? Pak je tady ještě metoda „no-poo“, a to mytí vlasů pouze vodou, bez šamponu.

Bambusové kartáčky: nebojte se, pandy nezemřou hlady!

Kdybych měla vybrat jednu věc z tohoto seznamu, která nesmí chybět v žádné koupelně, pak je to bambusový kartáček. Za život spotřebujeme stovky kartáčků, což se u těch plastových pohybuje cca mezi 12 a 18 kily (samozřejmě pokud je měníte po třech měsících, jak je doporučeno lékaři). To je dost ošklivá cifra. Bambusové kartáčky vám opět ušetří peníze oproti těm platovým, což se také docela hodí, ne?

No jo, Lucko, ale co budou jíst pandy, když všechen bambus spotřebujeme na kartáčky? O pandy se bát nemusíte, my jim posíláme svačinové balíčky a stravenky. Ne, teď už vážne: jednou z vlastností bambusu je, že dorůstá neuvěřitelnou rychlostí: 0,9 až 1,5 metru za rok, především, jestli se jedná o starší rostlinu. Na světě je dle posledního sčítání World Wildlife Fund momentálně 1864 divoce žijících pand. Takže můžete čistit s čistým svědomím.

Žiletky: potože i ty mohou být zero waste

Už jste si taky někdy říkali, že jednorázové žiletky jsou naprosto nesmyslné a ty s vyměnitelnými hlavicemi předražené? Nehledě na to, kolik zbytečného odpadu produkují! Výměnou za nerezovou žiletku, ve které stačí měnit jen samotné břitvy, ulevíte planetě i penežence. Nejen že takto na holení nepoužíváte sebemenší kousek plastu, ale kovové břitvy se velmi jednoduše recyklují! A že se bojíte s touto žiletkou manipulovat? Nemusíte mít strach, jsou totiž navržené tak, aby byly 100% bezpečné. Víte, že v angličtině se jmenují „safety razors“, tedy bezpečnostní žiletky?

A když už máte v malíku žiletku, proč ještě nevyměnit pěnu na holení za ekologičtější variantu? Samozřejmě můžete sehnat tuhá mýdla se speciálním složením na holení, já osobně ale nedám dopustit na kokosový olej. Jen nezapomeňte kůži důkladně chvilku namočit, než jej budete nanášet, pro ještě snadnější holení.

 

A to jsou naše oblíbené zero waste produkty, bez kterých se neobejde žádná ekologická koupelna – všechny je také seženete na našem eshopu! Dejte nám v komentářích vědět, kdo jsou vaši oblíbenci.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste