Ohňostroje pro mnoho z nás představují nedílnou součást novoročních oslav, jako projev radosti a veselí. Zdánlivě pozitivní a radostná zábavní pyrotechnika má ale nejednu stinnou stránku. Ač v posledních letech sledujeme stále více lidí stavějících se proti noci plné hlasitých ohňostrojů, jiní snahy vynechat zábavní pyrotechniku odmítají. Například nahrazení pražského novoročního ohňostroje videomapingem následoval bojkot a plánování soukromého ohňostroje namísto toho původního.

Jak je to možné, že ač se tolik z nás snaží vynechat zábavní pyrotechniku či ji nahradit jinou alternativou, jiní jako by nerozuměli? Proč je pyrotechnika takové téma, které na Nový Rok rozhádá přátele i příbuzné? Jako u mnoha dalších témat zastávám názor, že je toto nedorozumění způsobeno nedostatkem informací. Proto jsem si nemohla před novým rokem nechat ujít šanci rozebrat několik důvodů, proč letos vynechat zábavní pyrotechniku či si za ní najít jinou alternativu.

Pokud jste tedy o negativních dopadech ohňostrojů doteď neslyšeli, v tomto článku se dozvíte, proč zvážit přehodnocení této zábavy. Jste-li naopak proti pyrotechnice, vybavíme Vás třemi konkrétními odpověďmi na otázku: “A co ti na těch ohňostrojích vlastně vadí?“. Pokud se Vám tento článek bude líbit nebo se v něm dozvíte něco nového, byli bychom moc rádi, kdybyste ho sdíleli na Vašich sociálních sítích či ho poslali přátelům a pomohli nám tak dělat ze světa ekologičtější místo!

1.    Protože máme rádi zvířata!

Pro ty z Vás, kdo žijí pod jednou střechou s domácími mazlíčky toto nebude žádná novinka, určitě jste si to již vyzkoušeli na vlastní kůži. Ohňostroje mají silný negativní dopad na domácí i divoká zvířata, způsobují strach, stres a nervozitu. U zvířat zažívajících novoroční oslavy v pohodlí domova toto většinou vede pouze k zalezení pod postel a přečkání nepohodlí ve společnosti milujících páníčků. I domácí zvířata ale mohou přijít ke zranění či utéct daleko od domova. Ve strachu se mohou snažit proskočit okny, prorazit dveře, nebo podhrabat plot. Útulky po novoročních oslavách vždy přijímají zvýšené množství zvířat, která se zatoulala moc daleko od domova. Novoroční oslavy ale pro mazlíčky mohou skončit ještě hůř, při úprku se mohou na vozovce přimotat před jedoucí auta.

Pro divoká zvířata ale mají ohňostroje ještě častěji vážné následky. Lesní zvěř jako jeleni často ve zmatku utíká směrem k silnicím, což se pro ně může stát smrtelným – počet zvířat přítomných při autonehodách se každý rok na silvestra a nový rok výrazně zvýší. Ptáci a menší zvířata vyděšeně opouští hnízda a nory a často odletí tak daleko od stáda/hejna, že už si nenajdou cestu zpět. Při svém zběsilém úprku často přijdou i k fatálním úrazům, většinou při nárazu do stromů, budov, či billboardů.

2.    Protože máme rádi čistý vzduch, vodu a půdu!

Ohňostroje způsobují rapidní nárůst vzdušného znečištění, jelikož do ovzduší uvolňují částice kovu (např. barium), nebezpečné toxiny, chemikálie a kouř, které pak vdechujeme ještě několik dní. Styk s těmito látkami může vést k zdravotním problémům dýchacího a oběhového systému: ke kašlání, problémům s dýcháním, astmatu, a i k infarktům. Tyto efekty mohou být i dlouhodobé a přetrvat dlouho po tom, co se vzdušné znečištění vrátí k “normálu“.

Mnohé škodlivé částice se poté usadí v přírodě a otráví vše, s čím přijdou do kontaktu. Znečišťují tak nejen ovzduší, ale i vodní toky a půdu. Mohou tak znehodnotit pitnou vodu nebo způsobit kyselé deště. Ohňostroje, které jsou odpáleny neopatrně, mohou být i příčinou lesních i jiných požárů. Fyzický odpad, který za sebou novoroční oslavy zanechávají, je rovněž často spláchnut vodními toky a přispívá ke znečištění světových vod a oceánu. Některé materiály použité k výrobě pyrotechniky se zároveň těží v horách a vedou tak ke kácení lesů a destrukci ekosystémů.

3.    Protože máme rádi všech svých deset prstů na rukou!

Ohňostroje ale neovlivňují jen zdraví zvířat, ale i psychické a fyzické zdraví nás lidí. Jak už jsem zmínila v předchozí části, důvodem vynechat zábavní pyrotechniku může být její vliv na zdraví oběhového a dýchacího ústrojí. Tady ale její rizika zdaleka nekončí. Novoroční oslavy v sobě kombinují konzumaci alkoholu a manipulaci s výbušninami, nebezpečnou směs. Jak jsem si jistá že již všichni víte ze školy, pyrotechnika není úplně tou nejbezpečnější zábavou a při neopatrném zacházení či hloupé náhodě můžete přijít k lehčí i vážnější fyzické újmě, především popáleninám na rukou a obličeji. Epileptici během novoročních oslav riskují epileptický šok způsobený záblesky a rychle se měnícím osvětlením.

Ohňostroje obvykle dosahují hlasitosti až 145 decibelů, přičemž už 85 decibelů může poškodit lidský sluch. Dále tak mohou způsobit i neklid, vysoký krevní tlak, poruchy spánku a samozřejmě permanentní i dočasné poškození sluchového ústrojí. I naše psychické zdraví je ale ohňostroji a jejich hlasitostí ohroženo. Rány, které pyrotechnika vydává, znějící podobně střelbě, mohou u lidí s traumatickou zkušeností, PTSD, či jinými psychickými obtížemi vyvolat silnou paniku a strach.


Do nového roku bez odpadu? Vybavte se pro Váš nejekologičtější život na Zerowastelife.cz! Zajisté se Vám bude líbit třeba:


Tak co, stojí nám ohňostroje za to? Jejich vliv na zdraví lidí i zvířat, stejně jako životní prostředí, jsou tak závažné, že bychom se nad jejich použitím měli dvakrát zamyslet. Vynechat zábavní pyrotechniku je skvělý způsob, jak naši planetu udělat nejen čistší, ale i bezpečnější pro lidi i zvířat. Zkusme se zamyslet nad možnými alternativy a vybrat si letos nějakou lepší novoroční zábavu.

Dozvěděli jste se něco nového, nebo se Vám článek líbil? Nezapomeňte nám dát vědět v komentářích a podělte se o tyto informace s ostatními na Facebooku, Instagramu i osobně. Za celý tým Zero Waste Life bych Vám ráda popřála veselého a bezpečného Silvestra a šťastný, bezodpadový a udržitelný nový rok!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste