Třídění klasického odpadu se stává samozřejmou součástí téměř každé domácnosti. Všechny domácnosti však produkují i bioodpad a ten není možné všude třídit. Šikovným pomocníkem se pak může stát vermikompostér, který můžeme mít umístěný i v paneláku.

Co je vermikompostér, jak funguje a jaké výhody nabízí?

Kompostování patří mezi nejvíce ekologické způsoby, kterými se můžeme zbavit bioodpadu vznikajícího v naší kuchyni. Možná nyní namítnete, že bydlíte v paneláku, kde zkrátka kompost mít nemůžete. Chcete-li však zužitkovat i svůj bioodpad, pak není nic snazšího, než si pořídit právě vermikompostér. Nezabere mnoho místa a můžeme jej umístit třeba do kuchyně, předsíně, do sklepa, kde nespadne teplota pod 5 ºC,  nebo třeba na zasklený balkon. Nádobu vermikompostéru obývají kalifornské žížaly, které kompost přeměňují na “žížalí čaj“. Ten představuje ideální hnojivo pro pokojové rostliny nebo bylinky, které pěstujeme na okenním parapetu. Tento druh žížal je speciálně šlechtěný pro kompostování.

Na dno vermikompostéru umístíme podestýlku. Může se jednat o namočený a natrhaný pevný papír, trochu rašeliny, hoblin, štěpky, staré listí nebo slámu. Pak následuje násada se žížalami a tenká vrstva bioodpadu. Toho je potřeba přidávat vždy jen malé množství. Kompost vyžaduje správnou vlhkost, nesmí být ani suchý, ale také ani příliš mokrý.

Co lze dávat do vermikompostéru?

Do vermikompostéru můžeme dát odřezky a slupky zeleniny a ovoce (bez chemického postřiku), lístky čaje, rozdrcené skořápky z vajec, zvadlé květiny, nikoli napadené škůdci nebo zbytky těstovin a obilovin.

Co do vermikompostéru nepatří?

Do vermikompostéru v žádném případě nedáváme zbytky masa a kostí, citrusové a cibulové slupky, mléčné produkty nebo větší množství zelených rostlin.

Další inspirace pro vás:

Kuchyně bez odpadu

Zelené recepty do zero waste kuchyně

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste