Swapování – výměna nejen oblečení

Swapování je výraz pocházející z angličtiny. Co je jeho principem? Výměna nevyužívaných věcí. Určitě se vám také stalo, že máte doma věci, které nepoužíváte, ale stále vám je líto je vyhodit. Můžete je prodat, darovat nebo vyměnit za něco, co se vám bude hodit. A právě poslední možnost je principem pro swap. Je to šikovný způsob, který vám umožní zbavit se přebytečných věcí ze své domácnosti a získat zdarma to, co využijete.

Jaké jsou nejčastější důvody pro swapování?

Hlavní myšlenkou je nabídnout věci, které nevyužíváte a které mohou ještě posloužit někomu dalšímu. Prodloužíte tak jejich životnost a výměnou za ně získáte věci, které se vám hodí. Předejdete tak zbytečnému nakupování nových věcí a ušetříte jak finanční prostředky, tak i vodu či energii potřebnou pro jejich výrobu. Vaše přebytečné věci udělají radost a poslouží někomu dalšímu. Mohou pomoci třeba člověku, který je ve finanční tísni a díky výměně si může pořídit věci, které potřebuje, ale nemůže si je dovolit koupit. Kromě toho budete mít dobrý pocit a radost z toho, že vaše věci budou sloužit dál a potěší někoho dalšího.

baby-shoes-g212bb2827_1920

Jak, kde a co swapovat?

K výměně můžete nabídnout téměř cokoli. Jedno pravidlo však musíte dodržet. Vámi nabízený předmět musí být funkční a nepoškozený a v takovém stavu, v jakém byste si jej vybrali i vy sami. Pokud se jedná o oblečení, mělo by být vyprané a vyžehlené.

  • Facebookové swapovací skupinky  Jsou rozdělené buďto podle měst či regionů nebo tematicky – podle předmětů, které se zde vyměňují. Pročtěte si jejich pravidla, která obsahují i způsoby předávání.
  • Swapovací akce  Konají se na různých místech a na pozvánce se dozvíte, jaké věci můžete pro swapování přinést.
  • Další možnosti – Swapovat můžete mezi přáteli, kolegy v zaměstnání a pokud studujete, můžete se domluvit s vedením školy a uspořádat swapovací akci třeba v tělocvičně školy.

A co můžete nabídnout ke swapování? Nemusí to být pouze oblečení, ale i vybavení domácnosti, knihy nebo třeba domácí marmelády a zavařeniny či sezónní přebytky ze zahrádky. Postačí najít tu správnou skupinku či akci a můžete vyrazit potěšit někoho věcmi, které vy už nevyužijete.

 

 

Autor: Marika Horáková