Úspěšně aplikujete zero waste do Vašeho domova, ale co Vaše strava? Jak aplikovat principy zero waste a ekologického žití na ni? V dnešním článku proberme to, kolik skleníkových plynů se vyprodukuje při výrobě jednotlivých druhů potravin a jaké z těchto plynů jsou nejškodlivější. V potaz budeme brát jak ty, které jsou vyprodukovány transportem produktů, tak ty, co vzniknou při výrobě samotné potraviny. Zajímá vás takovýto druh

Všechny naše argumenty samozřejmě zakládáme na vědeckých výzkumech a reportech od organizací jako OSN. Žádná čísla ani informace si samozřejmě nevymýšlíme a rovněž nebereme v potaz výzkumy financované jednou ze zainteresovaných stran. Pro tento článek jsme konkrétně používali především dva zdroje: studii z Oxfordské univerzity o redukci enviromentálního dopadu protravin a tento článek o tom, jaké dopady má metan na životní prostředí.

Krávy, metan a co je s nimi v nepořádku

Věděli jste, že potravinou, která produkuje skleníkové plyny nejvíce, je hovězí maso? Jediná 150g porce do ovzduší vypustí průměrně přes 15kg skleníkových plynů. Proč je ale hovězí maso zdaleka nejhorší? To proto, že zažívací trakt krav produkuje obrovské množství metanu. Ten naši atmosféru ohřívá až 86 krát více, než oxid uhličitý, má ale jednu zajímavou charakteristiku. Na rozdíl od oxidu uhličitého, který v naší atmosféře zůstává stovky až tisíce let, se metan po deseti až dvaceti letech rozloží. V tu chvíli z něj ale vznikne přesně ten oxid uhličitý, který v atmosféře zůstane staletí či milénia. Je tedy ve výsledku více škodlivý, jelikož po několik let škodí výrazně, načež ještě po stovky až tisíce let průměrně.

Když ale chov krav produkuje metan, tak ani sýry, ani mléko nebudou moc ekologické, ne? Dva plátky sýra vyprodukují skleníkových plynů okolo 1 kilogramu, a jedna malá sklenička mléka přes 600g. To nezní tak špatně, ne? Porovnejme toto číslo ale s jednoduše dostupnými alternativami mléka: necelých 240g pro rýžové mléko, 200g pro sójové, 180g pro ovesné a 140g pro mandlové. Konzumací rostlinné alternativy mléka tudíž můžete vyprodukovat až méně než čtvrtinu skleníkových plynů oproti mléku kravskému. A to už za zvážení stojí, ne?

Místo hovězího vejce či fazole

Když tedy hovězí není dobrá volba, co ostatní masa? Ta jsou v porovnání s ním rozhodně k životnímu prostředí shovívavější, ale na rostlinné bílkoviny nemají. Vytvořili jsme na toto téma tento graf, pro lepší znázornění. Hovězí tedy produkuje 5,5x více skleníkových plynů než kuřecí, 18x více než vejce a 150x více, než fazole! Vyměňte tedy na grilovačce hovězí burger za fazolový, nebo alespoň kuřecí, jestli Vám tato čísla vyrazila dech tolik, jako nám.

Graf produkce skleníkových plynů u masa a možných alternativ

A čeho se napít?

Když ale opustíme svět živočišných potravin a podíváme se na rostlinné, i tady najdeme nějaké oblasti, nad kterými by stálo za to zauvažovat. Ve světě alkoholu zkuste nahradit pivo (700g skleníkových plynů na půllitr), za víno, které plynů produkuje méně, než polovinu. Ranní kávu, při které se produkuje 425g skleníkových plynů na šálek, zkuste občas vyměnit za šálek černého čaje, který je k ovzduší desetkrát přátelštější. Naopak z tohoto aspektu často démonizovaná avokáda, a nebo výrobky ze sóji, jsou na tom daleko lépe, než ostatní potraviny, o kterých jsme se již zmiňovali.

A co teď? Jak s těmito informacemi naložit? Příště, až budete nakupovat potraviny, nebo si objednávat jídlo v restauraci, mějte tato čísla na paměti a začněte jednou ekologičtější volbou. A v neposlední řadě, berte v potaz zdroj vašich potravin. Pro tento článek jsme zvažovali průměr mezi tou nejveselejší kravičkou na pastvě na jižní Moravě a tou, která je zavřená v maličkaté kleci a krmená krmnou sójou a kukuřicí z vykácených deštných pralesů. Pokud jste přesvědčeni, že se bez nějaké potraviny neobejdete, přikloňte se na tu ekologičtější a etičtější stranu spektra, raději než k masové produkci dostupné v supermarketech. A že ve světle těchto informací chcete začít jíst více rostlinných jídel? Pak nezapomeňte sledovat naši novou rubriku se zero waste recepty, která se brzy takovými jídly bude hemžit!

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste