Bezobalové nakupování je v Česku čím dál tím víc oblíbenější. Proč? Jedná se o skvělý způsob, jak být o něco víc šetrnější k životnímu prostředí i zdrojům. V našem článku se podíváme nejen na výhody bezobalového nakupování, ale přidáme i pár tipů, jak s ním snadno začít.

Proč nakupovat bez obalu

Třídíte doma odpad? V tom případě máte jasný přehled o tom, kolik jednorázových obalů z potravin v něm skončí. Rozhodně jich není málo. Statistiky říkají, že v České republice se za jeden rok vyprodukuje 34 miliónů tun odpadu. Z tohoto množství se ovšem k recyklaci dostane pouze 25 %. A zbytek? Ten putuje na skládky nebo do spaloven.

Pamatujte, že při klasickém nakupování nevyhazujete například jen jeden sáček od rýže, kterou jste si koupili. Je tu ještě spousta dalšího materiálu, do kterého bylo zboží zabaleno, aby se dostalo do obchodu – krabice, fólie atd.

Bezobalový obchod
Zdroj: Canva gallery

Omezení vzniku zbytečného odpadu je tedy hlavním důvodem, proč nakupovat bezobalově, ale není jediný:

  • Snížení množství škodlivých látek v domácnosti – aditiv, konzervantů, chemie v jídle i v domácnosti.
  • Nakup kvalitních výrobků – bezobalové obchody zpravidla nabízejí bio produkty ve vysoké kvalitě.
  • Úspora času a peněz – při nákupu si odměříte pouze tolik zboží, kolik opravdu potřebujete a předejte tak zbytečnému plýtvání. U trvanlivých potravin zase můžete pořídit jejich větší množství, díky čemuž nebudete muset do obchodu tak často.
  • Podpora ekologického zemědělství i lokální ekonomiky – sortiment v bezobalových obchodech bývá převážně z lokálních zdrojů a od drobných zemědělců.

Jak to funguje v bezobalových obchodech

Asi tušíte, že nákup v bezobalových obchodech se od těch v klasických supermarketech trochu liší. Ale nemusíte se bát, nejedná se o nic složitého, právě naopak! Přesný postup může být v jednotlivých prodejnách trochu odlišný, ale základ zůstává stejný:

  • Potraviny a drogerie se nachází ve větších boxech, násypnících nebo v barelech.
  • Zboží si odeberete do vlastních nebo půjčených nádob – ty bývají k dispozici přímo v obchodě. Případně si je zde můžete i koupit.
  • Pro odběr slouží násypníky, lopatky, kleště nebo trychtýře.
  • Nádobu, do které budete zboží nakupovat, před odběrem zvážíte a nalepíte na ní štítek s jeho váhou. Tu pak personál obchodu odečte.
  • Cena zboží je pak určena na základě jeho váhy, případně množství.

Pokud si s něčím nebudete vědět rady, nemusíte se bát. V bezobalových obchodech bývá velmi příjemný personál, který vám se vším rád a ochotně poradí.

Celkově můžeme říci, že nakupování je na takových místech příjemnější, pohodovější a bez zbytečného shonu a spěchu.

Síťovka na nákup
Zdroj: Canva gallery

Jak začít s bezobalovým nakupováním

Nejtěžší bývá zpravidla udělat pověstný první krok a postupně změnit své návyky. Zkuste na to jít zlehka a nesnažte se hned o dokonalost. V dnešní době se obalům nedá vyhnout na 100 %. Pamatujte ale, že každý “bod” se počítá!

Naše tipy

  1. Pořiďte si základní pomocníky pro bezobalové nakupování – znovupoužitelné sáčky a tašky. Dejte si je na určené viditelné místo a berte je s sebou na každý nákup.
  2. Udělejte si revizi toho, co nejvíce nakupujete. Popřemýšlejte, kolik je z těch výrobků odpadu, a zkuste najít jejich bezobalovou variantu.
  3. Pořiďte si dózy, krabičky a skleničky. Poslouží vám pro nákup v bezobalových obchodech i uskladnění trvanlivých potravin. K tomuto účelu se samozřejmě hodí i obyčejné zavařovačky od kompotů.
  4. Vydejte se do nejbližšího bezobalového obchodu nebo na trhy a udělejte si obrázek o tom, co všechno zde můžete nakoupit.
  5. Zaměřte se také na koupelnu. Víte, že až 50 % odpadu z koupelny ani nerecyklujeme? A to nemluvíme o tom, že zrovna tady najdeme celou řadu výrobků pro jednorázové použití. Kromě nákupu bezobalové drogerie zkuste ve vaší koupelně zapojit i znovupoužitelné produkty, případně jejich více ekologickou formu. Zajímavé informace k tomuto tématu najdete například v našem článku Zero waste koupelna pro bezodpadový domov.
Násypník v bezobalovém obchodě
Zdroj: Canva gallery

Kde všude je možné nakupovat bez obalu

Bezobalové obchody

V bezobalových obchodech najdete většinu sortimentu v bezobalové variantě, případně ve vratných obalech. Stejným způsobem by mělo navíc probíhat i zásobování těchto míst. Jestli nevíte, kde se ve vašem okolí se bezobalové obchody nachází, podívejte se na tuhle užitečnou mapu. Kromě potravin a bezobalových drogerií v ní najdete i místa prodávající například granule a pamlsky pro domácí mazlíčky.

Supermarkety

Nechcete v marketech nakupovat do mikrotenových sáčků?  Nemusíte – pořiďte si znovupoužitelné sáčky pro ovoce, zeleninu i pečivo. V některých obchodech pak umožňují také nákup krájených uzenin, sýrů a lahůdek u pultů do vlastních nádob. Pokud kupujete luštěniny, jogurty a podobně, sáhněte raději po těch ve skleněných obalech, které nabízejí možnosti dalšího využití bez jejich nutné recyklace.

V některých prodejnách velkých drogistických řetězců (dm drogerie a Rossmann) můžete také nakoupit stáčenou eko drogerii pro péči o domácnost i kosmetiku.

Běžné obchody

Zkuste se ve svém oblíbeném krámku zeptat, zda je možné použít pro nákup vlastní obaly, sáčky nebo krabičky. Uvidíte, že přístup prodavačů je v tomto směru čím dál tím víc vstřícnější.

Lokální trhy a jarmarky

Na trzích stačí mít po ruce svou látkovou tašku, síťovku, košík nebo krabičku a je to.


Bára Kocmánková

Jednou z nejdůležitějších věcí v mém životě je ohleduplnost k životnímu prostředí. Proto jdu už několik let cestou slow fashion, podporuji lokální výrobce, snižuji množství mnou vyprodukovaného odpadu a snažím se žít v rámci zdravého životního stylu. I když sem tam si zahřeším. :-) Jsem moc ráda, že prostřednictvím blogu Zero Waste Life můžu do světa šířit články, které se věnují udržitelnosti a doufám, že k ní inspirují co nejvíce čtenářů.

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste