Pravidelná hygiena je samozřejmostí každého z nás. Patříte-li mezi vyznavače zero waste stylu, určitě dáváte přednost hygienickým pomůckám vyrobeným z přírodních materiálů.

Příklady materiálů a hygienických pomůcek z přírodních materiálů

  1. BIO bavlna – používá se na odličovací tampónky, které využíváme každý den. Není to, v kosmetickém průmyslu, žádná novinka. Používaly se dávno před tím, než se začaly vyrábět tampónky jednorázové. Tampónky z BIO bavlny jsou šetrné k pokožce, používají se velmi snadno a pak je stačí jen vyprat, nechat uschnout a můžete je opět použít.
  2. Bambus – tento materiál se nepoužívá pouze pro výrobu nábytku nebo nádobí. Můžete si z něj pořídit třeba kartáček na zuby. Kartáček vyrobený z tohoto materiálu šetří životní prostředí a díky němu neprodukujete zbytečný odpad. Z bambusu a bavlny se také vyrábějí vatové tyčinky do uší.
  3. Lékařský silikon – ten se používá při výrobě menstruačních kalíšků. Jednorázové menstruační pomůcky vytvářejí velké množství odpadu. To lze nahradit právě menstruačním kalíškem. Snadno se aplikuje i udržuje v čistotě. Volit můžete z několika různých velikostí. Šetří nejen životní prostředí, ale i vaše zdraví a v neposlední řadě i finance. Neobsahuje nebezpečné chemické látky.
  4. Konjak – využívá se pro výrobu kosmetických houbiček, které odstraňují nečistoty. Jsou vhodné i pro miminka. Jedná se o rostlinný materiál, 100 % přírodního charakteru a navíc rozložitelný. Je šetrný jak k životnímu prostředí, tak i k pokožce. Navíc nemusíte používat odličovací a micelární produkty. Jakmile přestane být funkční, můžete ji dát do kompostu.
  5. Sisal – toto textilní vlákno se získává z listů rostliny agáve sisalová. Kromě jiného se využívá pro výrobu mýdlenek. Ty jsou ekologické a plně rozložitelné. Navíc šetří vaše finance. Zbytky mýdlové vody stékají do mýdlenky a vy ji pak můžete použít jako namydlenou žínku. Následně stačí mýdlenku řádně vyprat v teplé vodě a můžete ji opět používat.

To je jen zlomek přírodních materiálů, které se používají v oblasti hygieny. Předměty výše jmenované jsou snadno dostupné a snadno je zařadíte do svého života.

Další zero waste tipy pro koupelnu:

Výroba domácí kosmetiky – pleťové masky z ovoce

Vyrobte si zubní pastu rychle a jednoduše

Koupelna bez odpadu

Čtěte dále!

Chcete vědět o dalších skvělých článcích? Zanechte nám svůj email a my Vás budeme o všem důležitém informovat.

Nechci vědět více o zero waste